Kaksi Kauppakadun Kultakellon murrosta epäiltyä miestä jäi kiinni Pirkanmaalla — Poliisi selvittää, miksi miehet palasivat Suomeen

Käräjäoikeus käsittelee nyt kiinniotettujen miesten vangitsemista lähipäivinä. Kaksi miestä jatkaa pakoaan ulkomailla.

Jenni Hirvinen

Murtautujat pääsivät sisään Suomen Kultakello -liikkeeseen oven ikkunan rikkomalla. 
Murtautujat pääsivät sisään Suomen Kultakello -liikkeeseen oven ikkunan rikkomalla. 

Poliisi on ottanut kiinni kaksi Lappeenrannan Suomen Kultakello -liikkeen syyskuisesta murrosta epäiltyä miestä.

Rikoskomisario Marko Heinonen Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, että kiinniotto tehtiin maanantai-iltana Pirkanmaalla. Vuonna 1980 ja 1985 syntyneet miehet siirrettiin tiistaina Lappeenrantaan ja heitä päästiin kuulustelemaan ensimmäisen kerran keskiviikkona.

Poliisin tutkimuksissa oli aiemmin selvinnyt, että murrosta epäilty nelikko oli poistunut Suomesta välittömästi syyskuun 11. päivänä tehdyn murron jälkeen. Heinonen sanoo poliisin selvittävän nyt, minkä takia miehet olivat palanneet Suomeen.

Miehet olivat matkustaneet takaisin Suomeen omalla henkilöllisyydellään. Heinonen uskoo, etteivät he olleet tajunneet poliisin olevan selvillä heidän henkilöllisyydestään.

Kiinniottotilannetta Heinonen ei avaa tarkemmin.

—Aktiivisen poliisitoiminnan ohessa heidät on havaittu Pirkanmaalla ja todettu, että heillä on etsintäkuulutus. 

Heinosen mukaan miehet olivat tulleet Suomeen samaa reittiä kuin edellisellä kerralla. Hän ei kuitenkaan halua tarkentaa miesten reittiä eikä heidän kotimaataan.

—Koko tapauksen esitutkinta on kesken, kaksi henkilöä on vielä tavoittamatta ja omaisuus kateissa. Palaan noihin asioihin myöhemmin.

Kaksi muuta murrosta epäiltyä miestä jatkaa pakoaan. Poliisin tietojen mukaan he ovat ulkomailla. Heinosen mukaan poliisilla on oletus myös heidän olinpaikastaan.

—Heidät yritetään saada Suomeen paikallisen viranomaisen kautta.

Lappeenrannan Kauppakadulla olevaan Suomen Kultakello -liikkeeseen murtauduttiin aamuyöllä syyskuun 11. päivänä. 

Neljä rikoksesta epäiltyä ajoi liikkeen eteen aiemmin Ristiinasta Mikkelistä varastetulla henkilöautolla ja rikkoi liikkeen oven ikkunan lekalla. Murtautujat saivat saaliikseen huomattavan määrän kelloja.

Murrossa käytetty auto löytyi myöhemmin samana päivänä samalta seudulta, mistä se oli alkujaan varastettu. Ristiinasta epäillyt jatkoivat matkaansa heidän kotimaansa rekisterissä olevalla henkilöautolla ja poistuivat Suomesta.

Kaikki neljä epäiltyä vangittiin aiemmin Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa poissaolevana. Käräjäoikeus käsittelee nyt kiinniotettujen miesten vangitsemista uudelleen lähipäivinä.

Nelikkoa epäillään törkeästä varkaudesta. Poliisin käsityksen mukaan tapauksessa on kyse kansainvälisestä järjestäytyneestä rikollisuudesta.