Jääkiekkoliigassa vallitsee kiistämisen kulttuuri — Mistä SaiPan Lasse Lappalaisen ympärillä pyörivässä siirtouutissirkuksessa on kysymys?

Analyysi: Lehti uutisoi siirrosta, pelaaja kiistää, seura ei kommentoi. Lue täältä, miksi kesken kauden uutisoidut siirrot ovat hankala paikka liigaseuroille ja pelaajille.

Kai Skyttä

Savon Sanomat uutisoi Lasse Lappalaisen siirtyvän ensi Kalpaan. Pelaaja kiisti uutisen todenperäisyyden. Arkistokuva.
Savon Sanomat uutisoi Lasse Lappalaisen siirtyvän ensi Kalpaan. Pelaaja kiisti uutisen todenperäisyyden. Arkistokuva.

SaiPan puolustaja Lasse Lappalainen on joutunut pyörteen silmään. Pyörre ei ole suuri, mutta ainakin Lappeenrannassa kiinnostava.

Savon Sanomat uutisoi keskiviikkona Lappalaisen siirtyvän kuopiolaiseen KalPaan ensi kaudeksi. Etelä-Saimaa lainasi Savon Sanomien uutista ja kertoi asiasta torstaina verkkosivuillaan ja printtilehdessä.

Kun Etelä-Saimaa kysyi siirrosta Lappalaiselta lauantaisen Pelicans-ottelun jälkeen, tämä kiisti kuitenkin kaiken.

— Lehdet kirjoittelee kaikenlaista. Yrittävät vissiin hämmentää vähän. Uutinen ei pidä paikkaansa, Lappalainen sanoi.

 

Liigan ohjeistus kieltää julkistukset

Pelaajasopimusten vuotaminen julkisuuteen kesken kauden on kiusallista sekä pelaajalle että uudelle seuralle.

Liigaseurat pidättäytyvät yleisesti tiedottamasta pelaajasopimuksista niin pitkään kuin pelaajien kausi vanhassa seurassa on kesken.

Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä sanoo, että seuroja on ohjeistettu toimimaan näin.

—Se on selvä asia, että niin kauan kuin kausi on käynnissä jommallakummalla joukkueella, mitään julkistuksia ei tehdä. Se on meidän toimintaohjeissamme.

Asioista on voitu sopia, mutta olen varma, että sopimuksia ei ole allekirjoitettu.

Järvelä sanoo, että sopimusten julkistuksilla voisi olla vaikutuksensa etenkin seurayhteisön ilmapiiriin.

—Pelaajan pitää pystyä tekemään töitä seuralle, jota edustaa. Kaikki yhteisöä haittaavat tekijät pitää poistaa.

Urheilullista haittaa esimerkiksi ottelussa tulevaa seuraa vastaan hän ei näe olevan.

—Valmentaja päättää, laittaako pelaajan jäälle vai ei. Hän tekee analyysin, onko pelaaja pelikykyinen ja näkee, jos ei ole sata lasissa, ja puuttuu tilanteeseen välittömästi.

Järvelä ei usko, että pelaajat ja seurat allekirjoittaisivat sopimuksia kesken kauden. Hänen mukaansa Liigalle tulevien sopimukset on päivätty järjestäen 1. toukokuuta jälkeen, eli kauden päätyttyä.

— Asioista on voitu sopia, mutta olen varma, että sopimuksia ei ole allekirjoitettu.

Siksi siirtouutisten kiistäminen on sinänsä helppoa.

Pelaajilla on myös omat syynsä pitää siirtouutiset omana tietonaan kauden ollessa käynnissä.

Lappalaisenkin tapauksessa esimerkiksi Etelä-Saimaan verkkosivujen keskusteluissa alkoi välittömästi puhe hänen motivaatiostaan pelata loppukauden aikana SaiPan puolesta. Tällaista julkisuutta Lappalainen ymmärrettävistä syistä olisi halunnut välttää.

 

Mika Strandén

Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä kertoo Liigan ohjeistaneen seuroja pelaajajulkistuksiin liittyen. Arkistokuva.

Hittejä ja huteja

Kiistäminen on urheilubisneksessä niin sanotusti maan tapa.

Kirjoitin testimielessä Googlen hakukoneeseen sanat ”pelaaja kiistää sopimuksen”.

Esimerkkejä löytyi useita. Tässä pari.

Sanomalehti Keskisuomalainen kirjoitti jääkiekkoilija Ville Niemisen siirtymisestä Keuruun Pallon päävalmentajaksi verkkosivuillaan 15.4.2015. KeuPa kiisti siirron uutisessa.

Ville Nieminen toimi kaudella 2015—2016 Keuruun Pallon päävalmentajana.

Suomikiekko.fi-sivusto kirjoitti 20.1.2017 Ilari Filppulan siirtokuvioista. Jutussa kerrottiin ruotsalaisen Kvällspostenin tietojen pohjalta Ilari Filppulan tyrmäävän uutisoidun siirtonsa TPS:ään.

Filppula kuluvalla kaudella Turussa. 

Toki hutejakin tulee. Joskus uutisointi perustuu tietoon mahdollisesta siirtymisestä, kuten Ilta-Sanomien vääräksi osoittautunut tieto Waltteri Immosen siirtymisestä SaiPan peräsimeen. SaiPan hallituksen puheenjohtaja Timo Tersa lyttäsi uutisen huhupuheeksi.

Immosen sijaan päävalmentajaksi valittiin Tero Lehterä.

Huhujen kanssa tulee olla varovainen, mutta niitäkin jotkut mediat julkaisevat, jos kokevat lähteensä riittävän uskottaviksi.

 

Varomaton heitto

Jääkiekkoilijalla ei ole minkäänlaista tiedotusvelvollisuutta asioistaan mediaa kohtaan.

Näin on myös Lappalaisen tapauksessa. Hän voi aivan hyvin kiistää tehneensä sopimuksen Kalpan kanssa, oli sopimus olemassa tai ei.

Sen sijaan Lappalaisen puolihuolimaton heitto lehtien yrityksestä hämmentää kiinnittää huomion.

Lappalainen tuskin tarkoitti heitollaan mitään erityistä. Väite on silti kova etenkin aikakaudella, jolloin valeuutisia levitetään ajamaan milloin kenenkin asiaa.

Joku saattaa hyvin uskoa kiekkoilijan sanaan siitä, että tiedotusvälineet kirjoittavat hölynpölyä omia intressejään ajaakseen.

Uskottava ja journalistin ohjeita noudattava uutismedia korjaa välittämänsä virheellisen tiedon. 

Mutta oliko tieto Lappalaisen siirrosta virheellinen?

Otto Ponto

SaiPa vai KalPa? Peliasun väritykseen ei ole tulossa suurta muutosta, vaikka Lasse Lappalainen siirtyisi Kuopioon. Arkistokuva.

Toimittaja seisoo uutisensa takana

Savon Sanomien uutisen kirjoittanut Wesa Koistinen kertoo, että siirtouutinen perustuu varmaan tietoon, jonka hän on saanut kahdesta varmasta lähteestä.

—Hän (Lappalainen) siirtyy kotimaisemiinsa. Se on varma asia. Tiedän, että hän on Lappeenrannassa viihtynyt ja tiedän, että on herättänyt ihmetystä, miksi hän haluaa siirtyä pois.

KalPan myyntineuvottelija, seuran viestinnästä vastaava Jarkko Huttunen vastaa odotetunlaisesti ja Liigan ohjeistuksen mukaisesti. Huhuja ei kommentoida.

— Me emme ole kommentoineet tulevien kausien pelaajasopimuksia millään tavalla. Huhuja liikkuu kauden aikana. Osa pitää paikkansa, osa ei pidä paikkaansa. Kauden päätteeksi julkistamme sopimuksia.

Myöskään Lasse Lappalainen ei halua asiaa enempää kommentoida.

—En sano mitään tällaisiin hommiin. Kausi on kesken ja täysi fokus on tässä kaudessa. Pohditaan näitä asioita sitten kauden jälkeen.

Ensi vuoden syyskuussa näemme, minkä joukkueen paidan Lasse Lappalainen vetää päälleen. Suuri yllätys ei olisi, jos värit olisivat kuopiolaisen keltamustat.