Sipilä kiisti ajavansa työantajien sanelumallia

Kai Skyttä

Pääministeri Juha Sipilä oli lauantaina keskustan kuntavaalikiertueella Lappeenrannan Isossa-Kristiinassa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) torjui Lappeenrannassa Antti Rinteen (sd.) kritiikin siitä, että hallitus EK:n rinnalla on muuttamassa sopimusyhteiskuntaa työnantajien yksipuoliseksi saneluksi.

— Kannatan sopimusyhteiskuntaa. Esimerkkinä tästä on historiallinen kilpailukykysopimus. Yhdessä sopien on tehty kilpailukykyä parantavia toimia, sanoo Sipilä.

Sosialidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne uumoili (HS 18.3.) kiristyneen työmarkkinailmapiirin tuovan syksyllä mahdollisesti työtaisteluita, jotka tuhoavat orastavan talouskasvun. Sipilää Rinne syytti EK:n rinnalla kehityksestä, jossa sopiminen muuttuu yksipuoliseksi saneluksi.

Sipilä viittaa selvityksiin, joiden mukaan nimenomaan kilpailukykysopimuksella on ollut vaikutusta siihen, että työllisyys on pikkuhiljaa paranemassa.

Hallitus ei Sipilän mukaan aio puuttua mitenkään tuleviin työmarkkinaneuvotteluihin.

— Työmarkkinajärjestöt ovat nimenomaan toivoneet, ettei hallitus puutu työmarkkinakierrokseen. Tietysti hallituksen vahva toive on, ettei syksyn palkkakierroksella sammuteta tätä hyvää työllisyyskehitystä.

Sote menee maaliin

Sipilä uskoo edelleen, että kovaa kritiikkiä saanut lakiluonnos valinnanvapaudesta voi edetä yhdessä muun sote-uudistuksen kanssa. Lunta tupaan tulee myös Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) lausuntoesityksessä. Eksoten mukaan eriarvoisuus ja kustannukset uhkaavat kasvaa ja palvelut ajautua jopa kaaokseen.

— Kyseessä on Suomen historian ehkä suurin uudistus. Huoli siitä toki on, ja jos nähdään huonoja puolia, niihin pitää puuttua. Kustannukset eivät missään nimessä saa kasvaa, korostaa Sipilä.

Koska on kiire, Sipilän mukaan parhaillaan lausuntokierroksella olevan luonnoksen muutostarpeita arvioidaan koko ajan.

Eksoten lausuntoesityksessä todetaan, ettei Eksote edes pysty todellisuudessa ottamaan kantaa lakiluonnokseen, joka on jo lausuntoa annettaessa muuttunut.

Hallitus on saanut muutenkin sapiskaa huonosta lakivalmistelusta.

Sipilän mukaan valmistelussa on käytetty kaikkea tarvittavaa asiantuntemusta ja selvitetty uudistusta myös perustuslain näkökulmasta.

— Eksote on tehnyt hyvää työtä esimerkiksi integraatiossa. Valinnanvapaus on uusi palanen tähän, kuvailee Sipilä.

Sipilän mukaan valinnanvapaus tulee muodossa tai toisessa.

Sipilä ei lähde arvioimaan, kuinka paljon luonnosta valinnanvapaudesta muutetaan.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.