Lappeenrannan seurakuntayhtymä pyrkii välttämään irtisanomisia: osa henkilöstöstä voi siirtyä siistimään hautausmaita, kesätyöntekijöiden määrä vähenemässä

Budjetti: Viime vuoden tulos tukevasti plussalla, mutta verotulojen arvellaan putoavan neljä prosenttia

Mika Strandén

Lappeenrannan hautausmailla on kyetty tavallisina kesinä tarjoamaan kesätyö noin 60:lle. Nyt osa työpaikoista mennee koronauhan karenssien takia seurakuntayhtymän omille työntekijöille.
Lappeenrannan hautausmailla on kyetty tavallisina kesinä tarjoamaan kesätyö noin 60:lle. Nyt osa työpaikoista mennee koronauhan karenssien takia seurakuntayhtymän omille työntekijöille.

Osa Lappeenrannan seurakuntayhtymän henkilöstöstä saattaa siirtyä omista vakituisista tehtävistään siistimään hautausmaita tänä keväänä.

Talousjohtaja Kari Virtanen linjaa, että ratkaisu auttaisi välttämään irtisanomiset. Koronaviruksen karenssit ovat tilapäisesti lakkauttaneet esimerkiksi lapsi-, nuoriso- ja vanhustenkerhot.

Tilannetta selvitetään parhaillaan, mutta kyse on ehkä 5–15 työntekijästä. Mietittävänä on myös muita korvaavia töitä.

Vastaavalla määrällä vähenee tarve palkata ulkopuolisia kesätöihin. Tavallisina kesinä työtä on järjestynyt hautausmailta kaikkiaan noin 60 kesäapulaiselle.

Korona on aiheuttanut myös erikoisjärjestelyjä hautausmaiden arkeen, sillä niiden on ollut pakko luopua keskinäisestä yhteistyöstään tartuntauhan takia.

– Nyt töitä tehdään niin, että jokaisella hautausmaalla on omat työntekijänsä. Jos sairastumisia tulee, ei jouduta sulkemaan kaikkia hautausmaita.

Myös tutut yleiset siivoustalkoot hautausmailla jäävät tänä keväänä väliin.

Ylijäämäinen budjetti auttaa vetämään henkeä

Seurakuntayhtymän viime vuoden budjetti jäi runsaat 1,9 miljoonaa euroa plussalle. Vuosina 2016–2018 tilinpäätökset olivat alijäämäisiä, pahimmillaan 772 000 euroa. Kaikkiaan kuluja on saatu karsittua noin 1,6 miljoonaa euroa.

Seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto päätti viime viikolla esittää kirkkovaltuustolle tuloksen hyväksymistä.

Talousjohtaja Kari Virtanen kuvailee, että kaikki hyvä on tapahtunut yhtenä vuotena. Taloutta paikkasivat ensisijaisesti Kaislarannan kiinteistökaupat, sijoitustuotot sekä pieni veronkorotus.

– Hyvä, että pääsimme välillä pinnalle vetämään henkeä.

Puskurivaroja tarvitaan muun muassa sitä vastaan, että verotulojen ennustetaan laskevan tänä vuonna neljä prosenttia.

Viime vuoden toimintakulut olivat yhteensä runsaat 12 miljoonaa euroa. Suurin menoerä ovat palkat, reilut seitsemän miljoonaa euroa.

Ristikankaan kappelin remontti maksoi noin 813 000 euroa. Joutsenon hautausmaalle rakennettiin talli- ja sosiaaliset tilat 760 000 eurolla.

Viime vuonna luovuttiin myös Piiluvan leirikeskuksen laajentamisesta. Myös suunnitelmat Koulukatu 10:n tulevaisuudesta todentuivat. Keskustakiinteistön halutaan tuottavan vuokratuloja.

Muokattu 5.4.2020 klo 17.52. Korjattu tieto Ristikankaan kappelin remontin hinnasta. Remontti maksoi yhteensä 813 000 euroa, ei 800 euroa.