Pääkirjoitus: Onnea rakas Suomi!

Lappeenrannan sankarihautausmaalla nähdään tänään keskiviikkona liikuttava tilaisuus. Itsenäisyyspäivän vartiostossa liki 1 400 ihmistä seisoo suurinpiirtein samanikäisen sankarivainajan haudalla. Moni kunnioittaa läsnäolollaan sodassa kuollutta sukulaistaan.

Pitkin vuotta on juhlittu talvi- ja jatkosodasta selviämistä. Sitä kannattaa juhlia. Sodat ovat olleet käänteentekevämpiä jaksoja maan historiassa kuin esimerkiksi itsenäistymisvuosi 1917. Ne ovat vaikuttaneet monen sukupolven elämään.

Toisaalta, onneksi vuoteen on mahtunut myös muita näkökulmia. Yhteiskuntarauhan, koulutuksen, tasa-arvon ja teknologisen kehityksen juhliminen on vähintään yhtä tärkeää.

Moni sodan käynytkin kääntää mielellään puheen niihin. Viimeinen elossa oleva Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt on vältellyt viime vuosina julkisuutta. Lappeenrantalainen ei kaipaa sodan ihannointi eikä yhden miehen nostamista sankariksi.

Suomen satavuotisuutta on ollut hieno juhlia. Siihen on mahtunut arvokkuutta, mutta myös raikkautta ja huumoria.

Ilahduttavaa vuodessa on ollut Suomen lippujen ja muiden symbolien ottaminen takaisin yhteiseen omistukseen äärioikeistolta. Pop-tähti Alma kantaa ylpeänä Leijona-riipusta.

Tulevien sadan vuoden tapahtumia on mahdoton arvailla. Miten nopeasti robotisaatio etenee, millaista työtä tulevaisuudessa tehdään, miten hyvässä kunnossa satavuotiaat ovat tulevaisuudessa ja miten Suomi pärjää talouskilpailussa? Suurin arvoitus lienee kuitenkin se, ovatko poliitikot saaneet sote-uudistuksen valmiiksi 200-vuotisjuhliin mennessä.

Nyt jo voidaan sanoa: "Oi katso Suomi, sun päiväs koitti." Yhdessä jatketaan eteenpäin.