Lappeenrantalaisvanhuksen surmasta epäilty on huomattavasti nuorempi kuin uhri – Useat seikat puoltavat teon tutkintaa murhana

Henkirikosta tutkitaan murhana, sillä uhri oli tekijää huomattavasti vanhempi ja puolustuskyvytön, ja koska asunnosta saatiin viitteitä raa'asta teosta.

RISTO AALTO

Poliisi aikoo esittää lappeenrantalaisen vanhuksen surmasta epäillyn henkilön vangitsemista. Kuvituskuva.
Poliisi aikoo esittää lappeenrantalaisen vanhuksen surmasta epäillyn henkilön vangitsemista. Kuvituskuva.

Poliisi aikoo esittää iäkkään ihmisen surmasta epäiltyä henkilöä vangittavaksi lähiaikoina.

– Kun teko on kertaalleen myönnetty, ja meillä on todennäköiset syyt epäillä, vangitsemisvaatimuksen voi oikeastaan näillä tiedoilla jo tehdäkin, rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Matti Raivikko Kaakkois-Suomen poliisista kertoo.

Poliisin pitää lain määrittelemien aikataulujen mukaan esittää pidätettynä olevan epäillyn vangitsemista Etelä-Karjalan käräjäoikeudelle viimeistään keskiviikkona.

Uhri löydettiin kerrostaloasunnosta

Poliisipartio löysi sunnuntaina iltapäivällä iäkkään ihmisen kuolleena Lappeenrannan keskustassa sijaitsevasta asunnosta. Vanhuksen omaiset soittivat hätäkeskukseen, kun eivät saaneet yhteyttä häneen, eikä hän avannut ovea. Poliisi pääsi asuntoon yleisavaimella.

Poliisin käsitys on, että uhri löytyi kerrostaloasunnosta, jossa hän asui.

Poliisi sai nopeasti selville henkilön, joka oli mahdollisesti viimeinen uhrin elossa tavannut henkilö. Hänet tavoitettiin sunnuntaina kotoaan Lappeenrannasta ja otettiin kiinni rikoksesta epäiltynä. Epäilty myönsi surmanneensa vanhuksen.

Poliisipartio löysi viitteitä raa'asta teosta

Poliisi tutkii tapausta murhana. Rikoslain mukaan tappo on murha muun muassa silloin, jos se tehdään vakaasti harkiten, erityisen raa'alla tai julmalla tavalla, vakavaa yleistä vaaraa aiheuttaen ja rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Raivikon mukaan rikosnimikkeen kääntävät murhaksi muun muassa se, että uhri oli hyvin iäkäs ja puolustuskyvytön. Tekijä taas on uhria huomattavasti nuorempi.

– Tapahtumapaikka ja tilanne, joka on ollut, kun poliisipartio on asuntoon mennyt, antaa viitteitä raa'asta teosta.

Raivikko ei tässä vaiheessa tutkintaa kerro uhrin tai epäillyn ikää tai sukupuolta, tai tunsivatko he toisensa.