Entinen kunnanjohtaja Jussi Stoor haluaa kansanäänestyksen Lemin liittymisestä Lappeenrantaan – Kerää allekirjoituksia kuntalaisaloitteeseen: ”Kunnan tilanne on niin kriittinen tällä hetkellä”

Marleena Liikkanen

Entinen kunnanjohtaja Jussi Stoor haluaisi mittauttaa lemiläisten halun liittyä Lappeenrantaan kansanäänestyksellä. Arkistokuva.
Entinen kunnanjohtaja Jussi Stoor haluaisi mittauttaa lemiläisten halun liittyä Lappeenrantaan kansanäänestyksellä. Arkistokuva.

Lemin entinen kunnanjohtaja Jussi Stoor haluaa kansanäänestyksen Lemin liittymisestä Lappeenrantaan.

Stoor on alkanut kerätä nimiä kuntalaisaloitteeseen, jossa ehdotetaan neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämistä Lemin ja Lappeenrannan kuntaliitoksesta. Aloite on julkaistu kuntalaisaloite.fi-sivustolla 11. marraskuuta.

Aloitteen perusteluissa sanotaan, että Lemillä on hyvin marginaaliset taloudelliset edellytykset kattaa kertynyt alijäämä kuntalain mukaisesti, jolloin valtio voi käynnistää arviointimenettelyn. Perusteluiden mukaan kunta on myös irtisanonut useita avaintyöntekijöitään vaarantaen asukkailleen lainsäädännössä edellytetyt palvelut.

— Kunnan tilanne on niin kriittinen tällä hetkellä, että olisi hyvä kuunnella kuntalaisia, halutaanko pitää kiinni itsenäisyydestä vai ei, Stoor sanoo.

Stoor sanoo, että kansanäänestys näyttäisi, paljonko kunnan itsenäisyydestä ollaan valmiita maksamaan.

— Itse näen kunnan tilanteen aika kurjana tällä hetkellä. Vähän tulee sellainen tilanne, että kunta säästää itsensä hengiltä, palveluita ei enää kohta ole saatavillaan. Kansanäänestys olisi kuntalaisdemokratiaa, mitä tällaisessa tilanteessa tarvitaan.

Stoor irtisanoutui Lemin kunnanjohtajan paikalta viime keväänä menetettyään valtuuston luottamuksen. Hän on syksyn aikana hakenut ainakin Virolahden kunnanjohtajan paikkaa ja Taipalsaaren hallintojohtajan paikkaa.

Kai Skyttä

24711007.jpg

Omaa kantaansa kuntaliitoksesta Stoor ei halua haastattelussa paljastaa. Hän uskoo kuitenkin, että aloitteella on hyvät mahdollisuudet onnistua.

Torstaiaamuna aloitteen oli verkkopalvelussa allekirjoittanut 15 ihmistä. Kuntalaisaloitteeseen voi kerätä nimiä myös paperilla, ja Stoor aikookin toimittaa paikalliseen kahvilaan listan, johon halukkaat voivat lisätä nimensä.

— Kyllä tuo ihan hyvin oli lähtenyt käyntiin, asiasta ei ole juuri tiedotettu. Vähän päälle sadan nimiä tarvitaan, että aloitteen voi laittaa eteenpäin.

Kuntalain mukaan aloitteen kansanäänestyksen järjestämisestä voi siirtää kunnanvaltuuston päätettäväksi, jos aloitteen on allekirjoittanut neljä prosenttia kunnan yli 15-vuotiaista.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2018 Lemin väkiluku oli 3 043, josta yli 15-vuotiaiden osuus oli 82,3 prosenttia eli noin 2 500. Näin neljän prosentin saavuttamiseksi aloitteeseen tarvittaisiin siis noin sadan yli 15-vuotiaan lemiläisen nimet.

Tässä tapauksessa valtuuston olisi viipymättä päätettävä, toimitetaanko aloitteessa tarkoitettu kansanäänestys.

Lemin kunnan muutama viikko sitten päättyneet yt-neuvottelut johtivat kuuden henkilön irtisanomiseen ja kahdeksan henkilön työnkuvan merkittävään muutokseen. Irtisanomisilla kunta tavoittelee noin 400 000 euron säästöjä henkilöstömenoihinsa osana kunnan talouden kulukuuria.