Lappeenrannan turverumba saa jatkoa: Vapo sai joulukuun alussa uuden ympäristöluvan turvetuotantoon Höytiönsuolla, jossa on uhanalaisia eliölajeja — Kaupunki jatkaa taistelua, aikoo valittaa taas hallinto-oikeuteen

Lupalautakunta taistelee yhä Vapon ympäristölupaa vastaan. Höytiönsuolla on luontoselvitysten perusteella uhanalaisia eliölajeja, jotka turvetuotanto vaarantaisi.

Minna Mänttäri

Konnunsuolla sijaitsevalla Höytiönsuolla ovat vastakkain turpeentuottajien sekä luonnon ja ulkoilijoiden tarpeet.
Konnunsuolla sijaitsevalla Höytiönsuolla ovat vastakkain turpeentuottajien sekä luonnon ja ulkoilijoiden tarpeet.

Etelä-Suomen AVI on myöntänyt joulukuun alussa Vapolle ympäristöluvan turvetuotantoon Lappeenrannan Höytiönsuolla.

Luparumba on ollut vireillä jo vuodesta 2013. Tällä kertaa myönnetyn päätöksen mukaan tuotanto-alue olisi noin 67,5 hehtaaria.

Lappeenrannan kaupungin lupalautakunta aikoo hakea asiaan muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen.

Lupalautakunnan esityksessä valituskirjelmän valmistelun olisi annettu tehtäväksi ympäristönsuojelupäällikkö Sara Piutuselle ja ympäristötarkastaja Päivi Uskille.

Viime metreillä lupalautakunta kuitenkin jätti yksimielisesti asian pöydälle. Lautakunta päätti järjestää ylimääräisen kokouksen 18. joulukuuta.

”Ensisijaisena vaihtoehtona on ympäristöluvan kumoaminen.” — Ympäristötarkastaja Päivi Uski

Lisäaikaa perehtymiseen

Ympäristötarkastaja Päivi Uski kertoo, että lautakunta halusi perehtyä asiakirjoihin ja mahdolliseen valitukseen paremmin. Sen takia he päätyivät uuteen kokoukseen. Kantaa ei hänen mukaansa olla muuttamassa.

— Asia tuli itsenäisyyspäivän takia valmisteluun hyvin kiireisellä aikataululla. Lautakunnan jäsenet katsoivat, etteivät he olleet saaneet tarpeeksi perehtyä asiakirjoihin, Uski kertoo.

Uski sanoo, että ympäristöluvan kumoamisen ohella toinen vaihtoehto olisi Vapolle myönnetyn lupamääräyksen muuttaminen tiukemmaksi.

— Ensisijaisena vaihtoehtona on kuitenkin ympäristöluvan kumoaminen. Mutta lautakuntahan sen viime kädessä päättää.

Vanha kiista jyllää yhä

Valitustaistelu siis jatkuu?

— Kyllä, näin on tarkoitus. Siitä lähdetään liikkeelle.

Höytiönsuon kiista on jatkunut vuodesta 2013 lähtien. Vapo sai AVIlta ympäristöluvan turvetuotantoon vuonna 2013, ja siitä lähtien lupa-asiaa on palloteltu eri oikeusasteissa.

Aiemmin lupaa ovat vastustaneet muun muassa Lappeenrannan kaupunki ja Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY).

Suoalueella on luontoselvitysten perusteella uhanalaisia ja harvinaisia eliölajeja. Lisäksi Höytiönsuota koskee luonnonsuojelualuepäätös.