Ensin kunnon helteet ja sitten lämpötila romahtaa — Alkuviikolla jylläävä kylmä pohjoiskoillinen virtaus puhdistaa ilman kaikesta helteisyydestä

Kalevan kisojen säätä on vielä vaikea ennustaa, mutta helle tuskin tulee häiritsemään urheilusuorituksia.

Kai Skyttä

Lappeenrannan Myllysaaren uimarannalla voi vilvoitella lähipäivien kuumuudessa.
Lappeenrannan Myllysaaren uimarannalla voi vilvoitella lähipäivien kuumuudessa.

Etelä-Karjalan säässä tapahtuu lähipäivinä paljon. Ensin on kunnon helteitä, ja heti perään lämpötila romahtaa lähes syksyiseksi.

Meteorologi Nina Karusto Ilmatieteen laitokselta kertoo, että Suomeen ulottuu tällä hetkellä heikohko korkeapaine.

Perjantai ja lauantai ovat Etelä-Karjalassa helteisiä. Lämpötila on 30 asteen tienoilla. Sunnuntaina on hellettä ainakin maakunnan länsiosissa.

Viikonlopun jälkeen ennustetaan rajua kylmenemistä. Korkeapaine väistyy luoteeseen. Pohjoinen ja koillinen ilmavirtaus määräävät tahdin.

Kylmenemisen ensi merkit sunnuntaina

Karuston mukaan kylmeneminen saattaa jo sunnuntaina jollain tavalla ulottua maakunnan itäosiin, esimerkiksi pilvisyyden lisääntymisenä ja sateen riskinä. Ukkosta ei ollut torstain ennusteissa näköpiirissä.

— Kylmä ilma alkaa vähitellen valua koillisesta, ja korkeapaine väistyy kylmän ilman tieltä. On hieman epävarmaa, mihin saakka pilveä alkaa sunnuntaina levitä.

Olli-Pekka Härmä

Alkuviikolla taivas voi näyttää samalta kuin se näytti Imatran Ukonniemen urheiluhallin päällä marraskuussa 2012.
Alkuviikolla taivas voi näyttää samalta kuin se näytti Imatran Ukonniemen urheiluhallin päällä marraskuussa 2012.

Maanantaina ja tiistaina sää viilenee huomattavasti, sillä kylmä virtaus ulottuu täydellä teholla Etelä-Karjalaan. Se leviää myös laajemmalle Suomeen.

Etelä-Karjala on monesti tänä kesänä sijainnut korkeapaineen itäreunalla, joten täällä on ollut muuta maata pilvisempää ja viileämpää. Korkeapaineen itäreunalla tuulee pohjoisesta ja koillisesta.

Tuskin tulee hellettä Kalevan kisoihin

Viikon päästä Lappeenrannassa järjestettävien Kalevan kisojen sää on vielä suurelta osin arvoitus ja tarkkojen ennusteiden ulottumattomissa.

Silti yksi asia on jo nyt lähes varma: helle on kisaviikonloppuna Karuston mukaan erittäin epätodennäköinen.

Pitkänajan ennusteissa ja säämalleissa on Karuston mukaan kuitenkin viitteitä siitä, että elokuun puolella sää voisi vielä lämmetä.