Savitaipaleen kansalaisopisto suunnittelee osittaisen kausimaksun palauttamista

Eläkeläiset ja työttömät pääsisivät opiskelemaan rajoitetusti kausimaksulla. Kansalaisopiston käyttäjät ovat kertoneet vähentäneensä opiskelua kurssikohtaisten maksujen käyttöönoton jälkeen.

Mika Strandén

Savitaipaleen kansalaisopiston toimisto toimii kunnantalon toisessa kerroksessa. Arkistokuva.
Savitaipaleen kansalaisopiston toimisto toimii kunnantalon toisessa kerroksessa. Arkistokuva.

Kurssikohtaisiin maksuihin siirtyminen oli vaikea pala Savitaipaleen kansalaisopiston käyttäjille. Kevättalvella tehdyn lomakyselyn mukaan peräti 52 prosenttia vastanneista koki kausimaksun poistamisen vähentäneen opiskelua.

Savitaipaleen kansalaisopisto siirtyi kurssikohtaisiin maksuihin syksyllä 2018. Muutos herätti epätietoisuutta ja tyytymättömyyttä yhtä lailla sekä opettajien että opiskelijoiden keskuudessa.

Kolme neljäsosaa kansalaisopiston savitaipalelaisista ja lemiläisistä käyttäjistä oli kausimaksun palauttamisen kannalla. 42 prosenttia vastanneista kannatti korkeintaan sadan euron kausimaksua, mutta 21 prosenttia vastanneista hyväksyisi 120—150 euron suuruisen maksun. Kaksi prosenttia vastanneista oli valmiita maksamaan 150—200 euroa kausimaksua, ja 35 prosenttia vastanneista ei ottanut kantaa kysymykseen.

Kausimaksu eläkeläisille ja työttömille

Työkaudella 2019—2020 kurssimaksut ja alennuskäytännöt aiotaan pitää kuluneen työkauden tasolla. Lisäksi kausimaksu on tarkoitus palauttaa käyttöön osittain.

Savitaipaleen sivistyslautakunnalle esitetään, että yli 63-vuotiaat eläkeläiset sekä työttömät voisivat siirtyä 120 euron hintaiseen kausimaksuun, johon voitaisiin sisällyttää useampia kursseja.

Kausimaksu ei kelpaisi erillisellä kurssimaksulla merkityillä kursseilla, eikä siihen saisi opintosetelialennusta. Opiston rehtori voisi kuitenkin tarvittaessa tehdä poikkeuksia epätavallisten järjestämiskustannusten vuoksi tai kesken työkautta perustettavien uusien kurssien kohdalla.

Ensi työkaudellakin Savitaipaleen ja Lemin kirkonkylissä sekä Kuukanniemen taajamassa järjestettävät kurssit edellyttäisivät vähintään seitsemän kurssilaisen osallistumista. Savitaipaleen ja Lemin kylien ryhmissä osallistujien minimimäärä olisi edelleen viisi.

Savitaipaleen sivistyslautakunta päättää kurssimaksukäytännöistä tiistaina 23. huhtikuuta pidettävässä kokouksessa.