Salaperäisyys leijuu yhä Lappeenrannan Ainonkadun ravintolan yllä — avautuisiko maisemaravintola viimein?

Pitkään jatkuneet muutos- ja laajennustyöt näyttäisivät olevan loppusuoralla.

Marleena Liikkanen

Pihatöitä jo tehdään. Ainonkadun ja Neulasepänkadun välisen rakennuksen julkisivu on muuttunut ja rakennusta on laajennettu.
Pihatöitä jo tehdään. Ainonkadun ja Neulasepänkadun välisen rakennuksen julkisivu on muuttunut ja rakennusta on laajennettu.

Lappeenrannan Ainonkatu 35:een tulevan ravintolan avautumista odotettiin jo viime kesäksi. Voi olla, ettei ravintola aukea vielä tänäkään kesänä, vaikka persoonallinen rakennus alkaa näyttää jo valmiilta.

Omistajat eivät ole vielä valmiita puhumaan asiasta.
— Projekti on auki. Minä soitan itse teille päin, vastaa kiinteistön omistajien Galina Trofimovan ja Arseny Trofimovin asiamies Svetlana Kela aikataulukysymyksiin ja lopettaa puhelun.
Viime keväänä tuli samanlainen vastaus.

Projekti on auki. Minä soitan itse teille päin. — Svetlana Kela

Kaupungin rakennusvalvonta on käynyt paikalla edellisen kerran viime vuoden huhtikuussa tekemässä rakennekatselmuksen. Rakennustarkastaja Päivi Salminen kertoo, että ennen rakennuksen käyttöönottoa on vielä useita katselmuksia edessä. Niistä ei ole tehty vielä pyyntöä rakennusvalvontaan.
— Meidän puolestamme ne voisivat hoitua nopeastikin, jos vain pyyntö tulisi. Todennäköisesti työt ovat vielä vaiheessa. Mutta jos työmaa on pyörinyt läpi vuoden sitten viime katselmuksen, voisi siellä kohta olla valmistakin.

Työmaa etenee

jos työmaa on pyörinyt läpi vuoden sitten viime katselmuksen, voisi siellä kohta olla valmistakin. — Päivi Salminen

Aurinkoisella työmaalla käy arkipäivänä kuhina. Galina Trofimova ja Arseny Trofimov ostivat Ainonkadun noin 500-neliöisen kiinteistön vuonna 2015.

Seuraavana vuonna he hakivat rakennusvalvonnalta lupaa muuttaa asuinkiinteistö ravintolaksi.

Mika Strandén

Vuonna 1989 rakennus sai Ainonkadun puolelle kaaren ja taakse lisäsiiven.

Muutostyöt ovat olleet pitkään käynnissä. Saimaan kimmeltäessä vieressä kolme miestä tasoittaa pihaa ja asettelee pihakiviä.

Kaartuvalle yläparvekkeelle ilmaantuu nainen. Hän ei halua antaa lisätietoja.

—Tämä on omakotitalo, hän ilmoittaa pari kertaa.

Terveystarkastaja Maritta Arokivi Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta kertoo, ettei ravintolan avaamiseen liittyvää asiaa ole vireillä.

Ennen avaamista olisi tehtävä elintarvikelain mukainen ilmoitus toiminnan aloittamisesta.

Sisälle 140 ja ulos 74 asiakaspaikkaa

Pappilaksi vuonna 1941 valmistunut rakennus muuttaa nyt muotoaan toista kertaa. Viimeisin lupa laajennukseen ja muutoksiin myönnettiin kesällä 2016.

Sisätiloihin tulee 140 asiakaspaikkaa ja ulos 74. 500 neliön rakennuksessa on asiakassali, kaksi ruokailusalia, kabinetti, terassi ja toisen kerroksen parveke.

Lappeenrannan museot

Tuulikki ja Väinö Löyskän suunnittelema rakennus valmistui pappilaksi vuonna 1941.

Rakennus ehti olla pitkään tyhjillään ennen kuin venäläinen ostaja vuonna 2015 ilmaantui. Paikalle oli laadittu jo uutta kerrostalokaavaa, jota ei kaupan ansiosta toteutettu.

Rakennus on aiemmin toiminut naapurissa olleen panimon ja myöhemmin insinööriyrityksen toimistona.

Vuonna 1996 rakennukseen kaavailtiin Venäjän konsulaattia, mitä kaupunkilaiset kovasti vastustivat.