Tuloveron nostosta ei sopua Lemillä — Kunnanjohtaja Jussi Stoor ei usko, että pelkkä säästäminen riittää, poliittisia päättäjiä taas epäilyttää Lemin imago, jos kunnasta tulee Etelä-Karjalan ankarin verottaja

Kunnanjohtaja Jussi Stoor ei usko, että pelkällä säästämisellä päästään yli historiallisen vaikeasta taloudellisesta tilanteesta.

Seija Hackman

Lemin kunnanjohtaja Jussi Stoor.
Lemin kunnanjohtaja Jussi Stoor.

Neuvottelut Lemin tuloveroprosentista kunnanhallituksen puheenjohtajan Kati Buurin (kesk.) ja kunnanjohtaja Jussi Stoorin kesken ovat todennäköisesti päättyneet tuloksetta.

Stoor elätteli vielä keskiviikkona toivoa, että kunnan tuloveroprosentti voitaisiin nostaa 21 prosentista 22:een. Verotuotto auttaisi kattamaan lähivuosien noin parin miljoonan euron budjettivajeen, joka koostuu pääosin Eksoten (Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri) lisälaskusta.

Buuri kertoo olevansa edelleen sitä mieltä, ettei korotus maanantain kunnanvaltuustossa toteudu. Näin ajatteli yksimielisesti myös kunnanhallitus viime viikolla.

Stoorin mukaan historiallisen vaikeasta taloudellisesta tilanteesta on keskusteltu hyvässä hengessä. Hän aikoo vielä maanantaina vedota valtuutettuihin.
— Toki tiedän, että valtuusto tekee lopullisen päätöksen. Itse työskentelen kuitenkin virkavastuulla ja jätin eriävän mielipiteeni kunnanhallituksen päätökseen.

Kehno imago epäilyttää Buuria ja Okkoa

Poliittisia päättäjiä kuten Kati Buuria ja valtuuston puheenjohtajaa Veli-Pekka Okkoa (kok.) epäilyttää kehno imago, jota Lemi joutuisi Etelä-Karjalan ankarimpana verottajana kantamaan. Se tyrehdyttäisi halut muuttaa asumaan Lemille. Buuria huolettaisi myös, miten vähävaraiset asukkaat selviytyisivät tiukemmasta verotaakasta.

Kumpikin valtuutettu perkaisi tarkemmin kunnan toimintoja, joita mahdollisesti voitaisiin yhdistää ilman irtisanomisia, kun työntekijöitä ja virkamiehiä jää eläkkeelle.
— Isoa kertasummaa tuskin löytyy, mutta pienistä voi nipistää.

Okon mielestä kannattaa katsoa, mitä maakuntauudistus tuo tullessaan. Toteutuessaan se voisi helpottaa Lemin kustannustaakkaa.
— Lisäksi uskon, että vastavalitut uudet virkamiehet keksivät uusia ratkaisuja kunnan toimintoihin.

Kunta puun ja kuoren välissä

Kunnanjohtaja Stoor sanoo ymmärtävänsä, että luottamushenkilöt kavahtavat korkeampaa tuloveroprosenttia. Toisaalta kunta on puun ja kuoren välissä: Jos päätetään sinnitellä nykyisen alemman prosentin turvin, on Stoorin mukaan pakko puuttua palveluihin.
— Pelkällä säästämisellä tästä ei päästä yli.

Buuri näkee, että Lemillä on aikaa harkita säästökeinoja ja kiinteistöjen myyntiä ensi syksyyn asti.
— Jos siinä ei onnistuta, voidaan miettiä veroprosentin nostoa uudelleen vuodelle 2020.

Nykyisellä 21 prosentilla Lemi kerää noin 8,7 miljoonan euron verotuoton, 22 prosentilla 9,3 miljoonaa euroa.

Kommentoidut