"Mietimme, kumpi meistä käy vuorollaan työssä" – Koulujen ja päiväkotien sulkemiset pistävät arjen uusiksi monessa lappeenrantalaisperheessä

Lappeenrantalaisessa Mäntymaan perheessä esikoinen on 8-vuotias koululainen, 5-vuotias kuopus päiväkodissa

Anu Kiljunen

Lappeenrantalaiset Jaakko ja Marjut Mäntymaa aikovat jollakin tavalla vuorotella, että Nooaa ja Vilma-Riaa hoitaa kotona jompikumpi vanhemmista.
Lappeenrantalaiset Jaakko ja Marjut Mäntymaa aikovat jollakin tavalla vuorotella, että Nooaa ja Vilma-Riaa hoitaa kotona jompikumpi vanhemmista.

Koulujen sulkeminen ja päiväkotien osittainen sulkeutuminen laittaa arjen uusiksi muun muassa lappeenrantalaisessa Mäntymaan perheessä.

Marjut Mäntymaa arvelee sopivansa aviomiehensä Jaakon kanssa, kumpi vuorollaan on työssä, kumpi kotona 8- ja 5-vuotiaiden lasten kanssa. Lapsista vanhempi on ekaluokkalainen ja osallistunut myös koulun iltapäiväkerhoon.

– Mahdollisuuksia mietittiin jo viikonloppuna etukäteen tämän tilanteen varalta. Muita hoitajia meillä ei ole, joten jollakin tavalla työvuoroja pitää yrittää limittää keskenämme.

Perheenisä työskentelee toimittajana, ja työ sujuu osittain etätyönä kotoa.

– Silloin, kun hänen etätyönsä ei käy päinsä, minä olen vuorostani lasten kanssa.

Mahdollisuuksia mietittiin jo viikonloppuna etukäteen tämän tilanteen varalta. — Marjut Mäntymaa

"Poissaolo verottaisi vastaanoton työvoimaa"

Marjut Mäntymaa arvioi, että oma työ suuhygienistinä yksityisellä hammaslääkäriasemalla ei ehkä suoraan kuulu niihin ammatteihin, joilla turvataan yhteiskunnan toiminta kriisioloissa.

– Tuosta asiasta en osaa vielä sanoa tarkemmin. Poissaoloni verottaisi kuitenkin vastaanoton työvoimaa.

Marjut Mäntymaan sisaruksia asuu Lappeenrannassa. Hänen mielestään yhdessä voidaan pohtia, pystyisivätkö pienimmät serkukset ehkä olemaan yhdessä jonkin päivän, jos joku vanhemmista hoitaisi koko katraan.

Marjut Mäntymaa sanoo, että hallituksen päätös ottaa käyttöön valmiuslaki tuli lopulta yllättäen.

– Tilanne korona-viruksen suhteen on ollut Etelä-Karjalassa toistaiseksi rauhallisempi kuin Uudellamaalla.

Luetuimmat