Eksote jäljittänyt noin 40 keuhkotuberkuloosille altistunutta tarkistuksiin — Uusia tartuntatapauksia ei ole löytynyt

Infektioylilääkäri Pekka Suomalainen Eksotelta sanoo, että 40 ihmisen jäljittäminen on ollut poikkeuksellisen suuri, mutta ei ennenkuulumaton laaja tehtävä.

All Over Press

Keuhkotuberkuloosi on ylivoimaisesti yleisin tuberkuloosin muoto.
Keuhkotuberkuloosi on ylivoimaisesti yleisin tuberkuloosin muoto.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) on jäljittänyt tutkimuksiin noin 40 keuhkotuberkuloosille altistunutta ihmistä Etelä-Karjalassa. Tutkimuksissa ei ole toistaiseksi löytynyt uusia tartuntatapauksia.

Eksote alkoi jäljittää tuberkuloosille altistuneita ihmisiä sen jälkeen, kun vuoden 2017 lopussa Eksoten alueella asuvalla potilaalla todettiin tuberkuloosibakteerin aiheuttama keuhkoinfektio.

Potilas siirrettiin välittömästi sopimusten mukaisesti hoitoon Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan. Samalla aletttiin kutsua hänen kanssaan läheisesti tekemisissä olleita ihmisiä tutkittavaksi.

Infektioylilääkäri Pekka Suomalainen Eksotelta sanoo, että 40 ihmisen jäljittäminen on ollut poikkeuksellisen suuri, mutta ei ennenkuulumaton laaja tehtävä.

—40 ihmistä on katsottu niin paljon altistuneiksi, että heitä seurataan. Kohtuullisen suuri osa läheisesti potilaan kanssa tekemisissä olleista on jo tutkittu.

Suomalainen kertoo, että tartunnalle altistuneiksi lasketaan sellaiset ihmiset, jotka ovat olleet yli 40 tunnin ajan samassa tilassa tartunnan saaneen kanssa hieman luokkahuonetta pienemmässä tilassa.

Tartunnan lähteen selvitys vaikeaa

Tartunnan lähdettä sen sijaan ei ole saatu selville. Sen löytyminen on Suomalaisen mukaan erittäin hankalaa ellei mahdotonta.

—Aikuisten tartunnan lähdettä on usein vaikea selvittää, sillä tartunta on voitu saada vuosia aiemmin ennen kuin tauti jostain syystä aktivoituu.

Tartunnan saaneen tilaa Suomalainen ei kommentoi yksityisyydensuojan vuoksi. Yleisellä tasolla hän kertoo tuberkuloosin hoidosta seuraavaa.

—Tuberkuloosin hoito on määrätietoista ja suunnitelmallista ja se kestää kuukausia. Potilaan eristäminen on tapauskohtaista. Yleensä tartuttavaksi katsottu potilas pidetään sairaalassa muutaman viikon ajan tai pidempäänkin.

 

Luetuimmat