Viisi maakuntaa ehdottaa Saimaan kanavan sulkujen pidentämistä ja vedenpinnan nostamista suluissa — Uudistukset parantaisivat liikenteen kannattavuutta

Varustamot ja teollisuus haluavat Itä-Suomen neuvottelukunnan mukaan tietää, miten Saimaan kanavaa ja syväväylää aiotaan kehittää.

Kai Skyttä

Saimaan kanavan Mälkiän sulkua remontoitiin vuosi sitten maaliskuussa.

Saimaan kanavan sulkuja pitäisi pidentää ja vedenkorkeutta nostaa. Näiden uudistusten jälkeen nykyistä suuremmat laivat voisivat purjehtia Saimaalle, mikä parantaisi liikenteen kannattavuutta, sanoo Itä-Suomen neuvottelukunta.

Itä-Suomen neuvottelukunta on Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Kainuun, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan yhteistyöfoorumi.

Neuvottelukunta huomauttaa, että Saimaalla liikennöivät varustamot ja rahdinantajat tarvitsevat päätöksiä ja tietoa siitä, miten Saimaan kanavaa ja syväväylää tulevaisuudessa kehitetään. Saimaalla purjehtivat rahtialukset ovat vanhenemassa, ja varustajat ovat käynnistäneet uusien alusten suunnittelun.

Vaikka tavaraliikenne Saimaan kanavassa ja Saimaalla on viime vuosina vähentynyt, kuljetukset voivat lisääntyä, sillä Itä-Suomen metsäteollisuudella on käynnissä ja suunnitteilla merkittäviä investointeja.

Sulkujen pidentäminen 93 metriin 82 metristä maksaisi noin 60 miljoonaa euroa ja vedenpinnan nostaminen suluissa kymmenellä sentillä noin viisi miljoonaa euroa. Jos hankkeet toteutettaisiin parin kolmen vuoden kuluessa, investointikustannukset vuodessa olisivat 20—30 miljoonaa euroa, neuvottelukunta laskee.

Itä-Suomen neuvottelukunta on toimittanut kannanottonsa Saimaan kanavan kehittämisestä liikenne- ja viestintäministeriöön, Liikennevirastoon, eduskunnan liikennevaliokuntaan, valtiovarainvaliokunnan liikennejaokseen sekä työ- ja elinkeinoministeriöön.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet