Saimaaseen vuotanut öljy ei ole peräisin Metsä Fibren tehtaalta – Pelastuslaitos kiertää öljyvahinkoaluetta ja odottaa laboratoriotuloksia öljyn laadusta

Hannu Vallas

Metsä Fibren Joutsenon tehtaan edustalla havaittiin öljyä torstaina aamulla. Tutkimusten mukaan se ei ole peräisin tehtaalta.
Metsä Fibren Joutsenon tehtaan edustalla havaittiin öljyä torstaina aamulla. Tutkimusten mukaan se ei ole peräisin tehtaalta.

Etelä-Karjalan pelastuslaitos ja poliisi jatkavat Saimaaseen torstaiaamuna vuotaneen öljyn alkuperän selvittämistä.

Öljyn alkuperästä, määrästä tai laadusta ei ole vielä täyttä varmuutta, päivystävä päällikkö Sampsa Lintunen Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta kertoi  iltakuudelta.

Öljyvahinkoalue on varotoimenpiteenä rajattu sulkupuomein ja puomit pidetään varotoimenpiteenä paikoillaan tarpeen mukaan.

— Parhaillaan on käynnissä tiedustelu, että missä öljyä on. Veneellä kierretään rajattua alue ulkoreunoja myöten, Lintunen sanoi.

Lintusen mukaan laboratoriotuloksia öljyn laadusta toivotaan saatavan torstain aikana.

Jos kyse on esimerkiksi dieselistä, se on voinut haihtua päivän aikana, Lintunen totesi.

Etelä-Karjalan pelastuslaitos sai hälytyksen Metsä Fibren tehtaalle Haukilahdentielle kello 6.25. Ensimmäisten arvioiden mukaan vesistöön oli päätynyt noin 70–100 litraa tehtaan jäähdytysvesilinjalta vuotanutta hydrauliikkaöljyä.

Metsä Group tiedotti varhain torstaiaamuna, että sen Joutsenon tehtaalla oli havaittu vähäinen öljyvuoto vesistöön. Vuodon syyn selviämisen venyminen on herättänyt kysymyksiä sen alkuperästä.

Tehtaan omien ja pelastuslaitoksen kanssa yhteistyössä tehtyjen tutkimusten ja öljynäytteiden tulosten perusteella öljy ei kuitenkaan ole peräisin tehtaan prosessista.

— Me olemme varmistaneet, että öljy, joka tehtaan edustalla on, ei ole peräisin tehtaalta, Metsä Fibren Joutsenon tehtaan johtaja Ari Tanninen kertoi kello kuuden jälkeen illalla.

Tannisen mukaan Metsä Fibre tekee yhteistyötä pelastusviranomaisten ja poliisin kanssa.

Poliisi tutkii asiaa ja tiedottaa aiheesta myöhemmin.

Päivitetty 6.6. kello 18.22: Päivitetty tuoreilla tiedoilla.

Uusimmat uutiset