Viiksekäs barettipää räjäyttelee autoja ja ammuskelee aseilla — saa palkkioksi kunniatohtorin arvonimen

Atte Kajova / AFP

Uusia Lappeenrannan teknillisen yliopiston kunniatohtoreita vasemmalta alas: Olli Rehn, Paula Eerola, keskellä Jamie Hyneman, oikeassa yläkulmassa Mika Anttonen ja alakulmassa Ari Korhonen.
Uusia Lappeenrannan teknillisen yliopiston kunniatohtoreita vasemmalta alas: Olli Rehn, Paula Eerola, keskellä Jamie Hyneman, oikeassa yläkulmassa Mika Anttonen ja alakulmassa Ari Korhonen.

Pitkistä viiksistään, ilmeettömästä esiintymisestään ja baretistaan tunnettu Jamie Hyneman on yksi Lappeenrannan teknillisen yliopiston uusista kunniatohtoreista. Hyneman juonsi Myytinmurtajat-tv-ohjelmaa yhdessä Adam Savagen kanssa.

Yliopisto nimittää neljätoista kunniatohtoria kesäkuussa tohtoripromootionsa yhteydessä.

Myytinmurtajat on yksi Discovery Channel -kanavan kaikkien aikojen suosituimmista ohjelmista. Neljäntoista kauden aikana sarja sai seitsemän Emmy-ehdokkuutta ja useita muita huomionosoituksia. Sarjan viimeinen kausi esitettiin vuonna 2016.

Yliopiston vararehtori Jaana Sandström toteaa, että oppilaitoksen johto pyrki löytämään mielenkiintoisia persoonia, jotka sopisivat yliopiston arvoihin ja tavoitteisiin.

— Hänen nimensä nousi esiin. Rehtori otti häneen yhteyttä, ja hän oli heti mukana juonessa. Hän kävi viime kesänä Pietarissa, joten hän on alueellisesti kiinnostunut tästä maailmankolkasta, Sandström kertoo.

Ohjelman ideana oli testata erilaisia myyttejä ja uskomuksia tieteen ja huumorin keinoin. Vuosien saatossa sarjassa testattiin muun muassa sitä, voiko auton nostaa ilmaan pelkästään ilmastointiteipillä, voiko uponneen laivan nostaa pintaan pingispalloilla ja voiko veden alla ampua tuliaseilla. Yhdessä jaksossa puolestaan testattiin, miten kannattaa toimia, jos kuljettajaa ajaa autolle järveen.

Yksi sarjan tavaramerkkejä oli räjähteiden käyttö myyttien tutkimisessa. Eräässä jaksossa testattiin, voiko kuivuneen betonin räjäyttää irti rekan sisältä dynamiitilla.

Myytinmurtajat otti paljon vaikutteita populaarikulttuurista ja loi myös itse omaa perintöään. Sarja sai paljon kiitosta tieteellisestä lähestymistavastaan. Jokaisessa jaksossa kuvausryhmä tarjosi katsojille tieteellisen selityksen kulloisenkin myytin taustalla.

Hyneman johtaa M5 Industries -yhtiötä, jonka tiloissa Myytinmurtajat-sarja myös kuvattiin. Yritys tekee tutkimus- ja tuotekehittelytyötä esimerkiksi Yhdysvaltojen asevoimien kanssa.

Lisäksi Hyneman on työskennellyt elokuvamaailmassa. Erikoistehosteiden osaajana Hyneman on työskennellyt yli 800 elokuvassa yli 25 vuoden aikana.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.