Hiekkalinnalla 5 000 kävijää enemmän kuin vuosi sitten — Lappeenrannan kaupunki haluaa alueelle yrittäjän huolehtimaan linnan huvilaitteista, mutta ei halua alueesta ”huonoa kopiota Linnamäestä”

Marleena Liikkanen

Kesällä 2019 hiekkalinna juhlisti Lappeenrannan 370-vuotisjuhlavuotta. Aiemmin juhlavia teemoja ovat olleet muun muassa Kalevalan ja Suomen itsenäisyyden juhlavuodet.
Kesällä 2019 hiekkalinna juhlisti Lappeenrannan 370-vuotisjuhlavuotta. Aiemmin juhlavia teemoja ovat olleet muun muassa Kalevalan ja Suomen itsenäisyyden juhlavuodet.

Lappeenrannan hiekkalinnalla vieraili 155 135 kävijää tänä kesänä. Edellisvuoteen verrattuna kävijämäärä kasvoi noin 5 000:llä.

Suurin osa eli 76 prosenttia hiekkalinnalla pistäytyneistä oli suomalaisia, mutta hiekkalinnan matkailuinfossa kävi myös venäläisiä, saksalaisia, virolaisia, espanjalaisia, italialaisia, ranskalaisia ja ruotsalaisia matkailijoita.

Lappeenrannan kaupungin matkailujohtaja Mirka Rahmanin mukaan kotimaan matkailun kasvu sekä saksalaisten kiinnostus Lappeenranta kohtaan näkyvät hiekkalinnan kävijämäärässä.

Rahmanin mukaan saksalaisia alkoi näkyä hiekkalinnalla kolme vuotta sitten ja tänä kesänä saksalaisturistien määrä kolminkertaistui.

— Saksalaisia oli hiekkalinnan kävijöistä 451, joka vastaa 1,9 prosenttia, Rahman sanoo.

Rahmanin mukaan saksalaisten matkailijoiden määrä on lisääntynyt Lappeenrannan lentoyhteyksien ansiosta. Ensi kesänä hiekkalinnalla hyödynnetään Lappeenrannan lentoyhteyksiä mahdollisesti myös linnan rakentamisessa.

Matkailu- ja tapahtumapalvelujen asiantuntija Antti Tuomaala Lappeenrannan kaupungilta esittää, että linnan veistokset toteutettaisiin hiekanveistokilpailuna ja kaupunki kutsuisi kilpailuun veistäjiä kaupungeista, joista on lentoyhteys ja matkailijavirtaa Lappeenrantaan. Kesän 2019 hiekkalinnaa oli rakentamassa 23 veistäjää useista eri maista.

Juho Maijala

Hiekkalinnan korkein torni kelpasi kalalokille pesäksi kesällä 2019.
Hiekkalinnan korkein torni kelpasi kalalokille pesäksi kesällä 2019.

Tuomaalan mukaan kaupungin tavoitteena on myös laajentaa hiekkalinnan aktiviteettitarjontaa. Kaupunki haluaa luopua pomppulinnan ja karusellin ylläpidosta ja etsiä paikalle yrittäjän, joka ottaa vastuun alueen huvitarjonnasta.

— Pyrimme löytämään alueelle operoijan, joka vastaisi toiminta-alueesta. Hiekkalinna voisi olla ennemminkin aktiviteettipaikka kuin kovien äänien ja välkkyvien valojen laitepuisto. Mikään huono kopio Linnamäestä ei todellakaan ole tavoitteena, Tuomaala sanoo.

Tuomaalan mukaan kesän 2020 hiekkalinnan teemaa ei ole vielä päätetty.

Tänä kesänä hiekkalinna vei kävijänsä aikamatkalle 370-vuotisjuhlavuottaan viettävän Lappeenrannan historiaan. Itse linnan lisäksi ihmisiä kiinnosti tv-sarja Sorjosen uusi kuvauspaikkakierros.

Lappeenrannan kaupunki suunnittelee myös hiekkalinnan tapahtumatarjonnan laajentamista tulevalle kesälle. Ajatuksena on, että tapahtumissa esiintyvät paikalliset lapset, nuoret ja aikuiset.

Myös kesäharrastuksiin sopivaa välinevuokrausta on tarkoitus lisätä sekä järjestää erilaisia pyöräily- ja melontaretkiä linnalta käsin.

Viikon Lappeenrannan satamassa tänä kesänä viihtynyt Tivoli Seiterä on ilmoittanut palaavansa paikalle ensi kesänä. Tivoli pystytetään hiekkalinnan kupeeseen kahdeksi viikoksi kesäkuussa.

Juttua muokattu tiistaina 17.9.2019. kello 14.30 ja kello 15.26. Lisätty toinen kuva ja tarkennettu otsikkoon, että kaupunki haluaisi yrittäjän huolehtimaan hiekkalinnan huvilaitteista.