Mansikkalan koulun rakentaminen leasing-rahoituksella olisi tullut imatralaisille liian kalliiksi —  koulu tehdään nyt lainalla suoraan kaupungin omaan taseeseen

Kaupunki ryhtyy selvittelemään myös olemassa olevien toimitilojensa siirtämistä Toimitiloilta takaisin kaupungille.

Kai Skyttä

Mansikkalan uuden koulun rakentaminen on varsin kimurantti juttu. Kaavailtu leasing-rahoitus olisi ollut liian kallis. Arkistokuva Mansikkalan vanhalta koululta.
Mansikkalan uuden koulun rakentaminen on varsin kimurantti juttu. Kaavailtu leasing-rahoitus olisi ollut liian kallis. Arkistokuva Mansikkalan vanhalta koululta.

Imatran kaupunki luopui Mansikkalan koulukeskuksen toteutuksesta leasing-rahoitteisena. Kaupunginhallitus päätti maanantain kokouksessaan, että koulukompleksi toteutetaankin lainalla suoraan kaupungin omaan taseeseen.

— Se on kaupunkilaisille muita vaihtoehtoja edullisempi ratkaisu, toteaa kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Mikko Airas (kok.).

Talousjohtaja Kai Roslakan mukaan lainan korkoprosentti on edullisin, kun rakennus toteutetaan omaan taseeseen. Jos rakennus tehtäisiin kaupungin Toimitilat-yhtiön taseeseen, kaupungin takaus voisi olla enintään 80 prosenttia. Kaupungin omaan taseeseen tehtynä ei takausta tarvita.

— Rahoittajat katsovat kaupungin olevan lainan ottajana parempi kuin toimitilayhtiön, avaa Roslakka.

Imatran YH-rakennuttaja käy par´aikaa neuvotteluja neljän koulukeskuksesta tarjouksen jättäneen tahon kanssa. Rahoitusmallin vaihtumisella ei ole vaikututusta aikatauluihin, vakuuttaa kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Ilkka Nokelainen (sd.).

— Toivon mukaan kilpailutus saadaan maaliin mahdollisimman pikaisesti ja hanketta päästään toteuttamaan aikataulussa.

Roslakka toteaa kolmen lähes yhtäaikaisen kouluinvestoinnin pysyvän kaupungin kustannuskehyksen sisällä.

— Kaupungilla on lakisääteinen velvollisuus järjestää perusopetusta, joten vaihtoehtoja investoinneille ei ole.

Kaupunki ryhtyy selvittelemään myös olemassa olevien toimitilojensa siirtämistä sataprosenttisesti omistamaltaan Toimitilat-yhtiöltä kaupungin omaan taseeseen. Syynä on ennen muuta se, että 1.1.2019 alkaen korkokulujen vähennysoikeutta rajataan lainsäädännöllä.

— Myös tulevien sote- ja maakuntauudistusten vuoksi koko konsernirakennetta ja kiinteistöomaisuutta on syytä tarkastella uudestaan, toteaa Roslakka.

Nokelainen muistuttaa, että kiinteistöissä kysymys on isoista rahoista.

— Meidän on etsittävä kuntalaisten kannalta mahdollisimman edulliset vaihtoehdot.