Tiesitkö, että laki suojelee kevyttä liikennettä autoilijoiden roiskeilta? Kerro, missä ovat Lappeenrannan pahimmat kävelijöiden kastumispaikat

Mika Strandén

Autoilijoiden tulisi sovittaa vauhtinsa sellaiseksi, että vesi ei roisku jalankulkijoiden päälle.
Autoilijoiden tulisi sovittaa vauhtinsa sellaiseksi, että vesi ei roisku jalankulkijoiden päälle.

Vettä on viime päivinä satanut Etelä-Karjalassa varsin runsaasti. Monin paikoin vesi lammikoituu teiden varsille, mikä asettaa polkupyöräilijät ja jalankulkijat kastumisvaaraan. Liikenteessä on syytä huomioida muut tienkäyttäjät ja välttää roiskuttamasta kuravettä jalankulkijoiden tai pyöräilijöiden päälle.

— Tällaisella ilmalla on tilannenopeus sovitettava sellaiseksi, että auto pysyy kuljettajan hallinnassa eikä vesi roisku jalankulkijoiden päälle, toteaa komisario Jukka Tylli Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Lätäköiden ohi liikennettä vaarantamatta

Yhteyspäällikkö Mari Voutilainen Liikenneturvasta muistuttaa, että liikenteessä toisten huomioiminen on pieniä tekoja.

—Kurakeleillä ravan roiskumista ei aina voi täysin estää, mutta oman nopeuden valinnalla pystyy pitämään kävelijät ja pyöräilijät kuivina. Se on paitsi toiset huomioon ottavaa myös lain velvoittamaa.

Asiasta todella mainitaan myös tieliikennelaissa, jossa luvussa 23 tilannenopeudesta on kirjattu seuraavasti.

"Kuljettajan on sovitettava ajoneuvonsa nopeus sellaiseksi, etteivät muut tienkäyttäjät joudu kohtuuttomasti lian tai soran roiskumiselle alttiiksi."

Raimo eerola

Pimeinä aamuina ja iltoina valo imeytyy märkään asvalttiin. Heijastin auttaa jalankulkijaa näkymään liikenteessä.

Liikenneturvasta muistutetaan, että autoilijan on valittava ajolinjansa siten, ettei roiskuta kuraa muiden päälle.

— Lätäkönhän voi mahdollisuuksien mukaan myös kiertää – toki muuta liikennettä vaarantamatta, Voutilainen sanoo.

— Lätäköiden kanssa pitää olla varovainen siinäkin mielessä, että koskaan ei voi olla varma, kuinka suuri monttu veden alla on piilossa. Ja jos lätäkköä ei voi kiertää esimerkiksi vastaantulevan liikenteen vuoksi, on hiljennettävä vauhtia, muistuttaa Tylli.

Seitsemän prosenttia autoilijoista roiskauttaa huoletta

Liikenneturvan keväällä toteuttamassa kyselyssä neljä viidestä vastaajasta raportoi, että ajaa usein tai ainakin melko usein niin, ettei roiskuttaisi kuraa jalankulkijoiden tai pyöräilijöiden päälle. Toisaalta seitsemän prosenttia vastaajista kertoi, ettei koskaan välitä, roiskuuko rapa vai ei.

— Toisten huomioiminen tällä tavoin on siis valtaosalla suomalaisista hyvin hallussa – ainakin teoriassa. Silti useimmat lienevät tänäkin syksynä kuulleet tuttavapiirissään, kuinka joku kastui jalkakäytävällä. Pienet hyvän tahdon eleet tuovat hyvän mielen molemmille osapuolille, Voutilainen sanoo.

Oletko joutunut autoilijoiden kastelemaksi Lappeenrannassa? Kerro meille, missä ovat ajoratojen pahimmat lätäköt, joiden kohdalla kulkijat joutuvat pelkäämään kastumista. Voit jakaa tietosi alla olevaan kommenttikenttään tai sähköpostilla ositteeseen uutinen@esaimaa.fi. Kirjoita viestisi otsikkokenttään sana "kuralätäkkö".

Johanna Vehkaluoto

Johanna Vehkaluoto

Juhana Nyman

Juhana Nyman

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.