Nadieh Schoots on IRRC-katuratojen ainoa naispilotti — ”Imatraan verrattuna Hengelo ei tunnu katuradalta”

Joonas Tapaninen

Nadieh Schoots on IRRC-katuratojen ainoa naispilotti — ”Imatraan verrattuna Hengelo ei tunnu katuradalta”

Hollantilainen kilpamoottoripyöräilijä Nadieh Schoots teki kauden avanneessa kilpailussa Hengelossa historiaa, kun hänestä tuli IRR-katuratasarjan kautta aikain ensimmäinen naispilotti.

Tällä viikolla Kawasakilla ajavan Schootsin matka vei halki Pohjois-Euroopan moottoriteiden Suomeen ja Imatralle. Legendaarisen aseman ympäri Eurooppaa saavuttanut Imatran ajot on vasta Schootsin uran toinen katuratakilpailu.

— Tai oikeastaan ensimmäinen, sillä Imatraan verrattuna Hengelo ei tunnu katuradalta, Schoots toteaa.

Schoots kiinnostui moottoripyöristä jo pikkutyttönä. Hänen molemmat vanhempansa olivat intohimoisia MotoGP-faneja ja perhe vietti usein yhdessä aikaa seuraamalla kilpailuja televisiosta.

14-vuotissyntymäpäivänään Schoots pääsi testaamaan minipyörää ja ihastui ikihyväksi. Sen jälkeen kehitys on ollut huikaisevaa. Tänä päivänä Schootsia pidetäänkin yhtenä maailman nopeimmista naismoottoripyöräilijöistä.

— Olen ollut äärimmäisen onnekas, että olen saanut mahdollisuuden elää unelmaani, hän sanoo.

Katuradat alkoivat kiehtoa Schootsia, kun hän joitain vuosia sitten näki Closer to the Edge -dokumentin. Se valottaa maailman tunnetuimman moottoripyöräkilpailun Mansaaren TT-ajon historiaa ja sitä, miksi kuskit yhä tänä päivänä riskeeraavat elämänsä voittaakseen vaarallisen kilpailun.

— Kun näin, minkälainen palo kuskeilla on silmissään päätin, että haluan vielä jonain päivänä kokea, miltä ajaminen TT-kilpailussa tuntuu. Sinne on tosin vielä matkaa.

Ensimmäisessä katuratakilpailussaan Hengelossa Schoots ajoi sijoille 20 ja 21.

— Minulla ei ollut mitään odotuksia, joten olin tulokseen tyytyväinen. Imatralta lähden hakemaan kuitenkin parempia sijoituksia.

Schootsin mukaan naisen tulee olla ennen kaikkea henkisesti vahva pärjätäkseen miehisessä lajissa.

— Jos mies sijoittuu kisassa 35:nneksi, kukaan ei kiinnitä asiaan huomiota, mutta jos kyseessä on nainen, kaikki kyllä huomaavat.

Imatraa Schoots kehuu antaumuksella. Hän pitää etenkin katuradan keskeistä sijaintia isona etuna.

— Myös shoppailumahdollisuudet ovat mahtavat. Menin yhteen isoon kauppaan ostamaan vettä ja hedelmiä, mutta mukaan tarttuikin kaikkea muuta, Schoots naurahtaa.

Joonas Tapaninen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.