Räyhääjä säikytti kahvittelijat Lappeenrannan torilla

Mika Strandén

Torivalvoja Reijo Myllykoski joutui selvittämään harvinaista rähinäkohtausta lauantaiaamuna Lappeenrannan torilla.
Torivalvoja Reijo Myllykoski joutui selvittämään harvinaista rähinäkohtausta lauantaiaamuna Lappeenrannan torilla.

Turun sarjapuukotus nousi ikävästi mieleen lauantaiaamuna Lappeenrannan torilla. Aggressiivinen mies alkoi räyhätä yhdellä kahvikioskilla ja säikytellä muita asiakkaita.

— Aika kova tilanne se oli, mutta sillä hetkellä ei voinut ruveta pelkäämään. Piti vain olla röyhkeä itsekin, torivalvoja Reijo Myllykoski kertoi.

Häirikkö syyti herjauksia ihmisten päälle ja uhkaili väkivallalla. Myllykoski huomasi varsin nopeasti, että rähinöitsijän mielenterveys vaikutti järkkyneeltä.

Myllykosken mukaan poliisi kävi tarkistamassa tilanteen, ja kävi ilmi, ettei miehellä ollut asetta. Normaalitilassa häiriön aiheuttaja kuuluu olevan mitä mukavin persoona.

— Jotkut ihmiset ehtivät silti säikähtää oikein tosissaan, Myllykoski totesi.

Välikohtauksia sattuu harvoin

Reijo Myllykoski on ollut torivalvojana pian 15 vuotta, eikä koko aikana ole tapahtunut mitään vastaavaa. Oli kuin kohtalon ivaa, että rähäkkä sattui heti Turun sarjapuukotusten jälkeen.

— Vaikka kaikenlaista porukkaa liikkuu nykyään kaupungilla, ei voi ruveta pelkäämään.

Tuttu rauha laskeutui Lappeenrannan torille heti välikohtauksen jälkeen, mutta Turun tapaus jäi varjostamaan keskusteluja. Myllykoskella itsellään on Turun kauppatorista henkilökohtaisiakin muistoja.

— Olen ollut paljon Turun torilla. Se on enemmän sellainen läpikulkutori, jonka poikki ihmiset kulkevat.

Kukaan ei osaisi ikinä aavistaa, että joku vastaantulija voi yllättäen lyödä puukolla. Mitään vastaavaa ei ole suomalaisessa torikulttuurissa koettu aikaisemmin.

Joku hyötyy pelon lietsonnasta

Loppukesän tuoretuotteet täyttivät torin lauantaina ja saivat lappeenrantalaiset sankoin joukoin liikkeelle. Kävijämäärät vastasivat tavallisen elokuun lauantain lukemia.

— Tapahtunut ei vaikuta mitenkään liikkeisiini. Jos nyt alkaa pelkäämään, tuntuu, että joku taho voittaa, lappeenrantalainen Laura Karjalainen arvioi.

Ennen lasten syntymää Karjalainen reissasi pelotta maailmalla. Jälkeenpäin ajatellen Puolan läpi liftaaminen oli tempaus, jossa riskit olivat huomattavat. Sellaisen jälkeen harva pitää Lappeenrannan toria kovin uhkaavana paikkana.

Sääkeskustelu menee Turun edelle

Tavalliset arkiset aiheet hallitsivat lappeenrantalaisten torikeskusteluja. Perunakauppias Matti Muukan mukaan kukaan ei edes maininnut Turkua aamupäivän aikana.

— Enemmän ihmiset puhuvat säästä. En tiedä, haastavatko he enemmän muista asioista kahvikioskilla.

Muukan mielestä Suomi koetaan edelleen turvalliseksi maaksi. Satunnaiset väkivallanteot eivät sen arkea hetkauta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.