Rautjärven kulttuuriviikko tarjoaa teatteria, musiikkia ja kuvataidekurssin

Marleena Liikkanen

Leona Nyman painaa perunalla kuvioita kankaaseen. Jalo Nyman käyttää sivellintä.
Leona Nyman painaa perunalla kuvioita kankaaseen. Jalo Nyman käyttää sivellintä.

Lämmintä sinistä!

Sen värin lapset valitsevat. Kuvataideopettaja Marjaana Tykkyläinen alkaa pudotella väritippoja emulsioon. Lapsikööri laskee niitä ääneen. 20 riittää, ja kankaan maalaaminen voi alkaa.

Tämä serkusten joukko on saapunut Rautjärvelle Paraisilta ja Helsingistä. Rautjärven kulttuuriviikon lapsi — aikuinen-kuvataidepäivä Asemanseudulla osui sopivasti lomareissun aikaan.

Tykkyläinen opastaa, kuinka halkaistuilla perunoilla painetaan kuvioita kangastilkulle. Kohta opitaan aurinkovärjäystä.

— Lapset ovat hyvin omatoimisia, Tykkyläinen kehuu.

Torstaina Tykkyläinen ohjaa vielä toisen samantyyppisen kuvataidekurssin.

Keskiviikkona imatralaislähtöinen Antto Hinkkanen esittää monologin Koitsanlahen Maija. Käsikirjoitus pääsi aikoinaan päivänvaloon Helena Anttosen pöytälaatikosta, kun hänen poikansa, ohjaaja Ilmari Pursiainen tarvitsi monologitekstiä.

Käsikirjoituksen esikuvana on Anttosen äidinäiti Maija Heinonen. 1913 syntyneen Maijan elämä oli kirjava ja vaivoja täynnä. Kun hän 1991 kuoli, Anttonen ryhtyi kirjoittamaan, jottei kadottaisi isoäitinsä persoonallista puhetapaa.

— Murrehan on aina sama, mutta isoäitini oli puhelias ihminen. Kuvittelin, mitä hän kertoisi omasta elämästään, Anttonen kertoo.

Pursiainen teki käsikirjoituksesta puolituntisen esityksen, jota on esitetty aiemmin Helsingissä ja Lappeenrannassa.

Anttonen luonnehtii monologia yleispäteväksi menneen pienviljelijä-Suomen tarinaksi. Siinä on muutoksia, sotaa, evakkoutta, isoja perheitä ja peltojen paketointia — eli suuri määrä luopumisia ja taistelua.

— Kymen tiepiiriäkin vastaan Maija kävi sotaa, ja kun muu ei auttanut, hän kutsui Hannu Karpon paikalle, Anttonen muistelee.

Rautjärven kulttuuriviikko sai hyvän lähtölaukauksen viikonloppuna. Antiikin ja keräilyn kesäpäiviä vietettiin 18:tta kertaa, ja kävijöitä oli 3 400. Teemana olleet vanhat lelut kiinnostivat etenkin lapsiperheitä.

Kulttuuriviikko rakennettiin niiden ympärille 14 vuotta sitten. Paula Jääskeläinen kunnan kulttuuritoimesta on tyytyväinen siihen, kuinka hyvin viikko lähti käyntiin.

— Kirjastolla oli hulinaa, ja sunnuntain kirkkokonsertissa runsaasti kuulijoita.

Kulttuuriviikko jatkuu Rautjärvellä ensi sunnuntaihin. Koko ohjelma löytyy osoitteesta www.rautjarvi.fi.

Rautjärven kulttuuriviikkoa

Keskiviikko 20.7. | Museopäivä Miettilän kasarmialueella, Asemankirjaston poistokirjamyynti, yhteislaulu- ja runoilta pitäjäntuvalla.

Torstai 21.7. | Teija Immonen oppilaineen esiintyy Simpeleen torilla, lapsi-aikuinen kuvispäivä, Koitsanlahen Maija -monologi Simpeleen nuorisoseurantalolla.

Perjantai 22.7. | Avoimet ovet nuorisotila Kellarissa, yhteislaulua Tehtaanpuistossa, puistokaraoke.

Lauantai 23.7. | Viihtymistapahtuma Pitkäjärven toimintakeskuksessa, iltamat.

Sunnuntai 24.7. | Puistojumalanpalvelus ja kirkkokahvit Tehtaanpuistossa, konsertti Pianomusiikin helmiä, Tatjana Korpelainen, srk-keskus Simpele.

Useana päivänä | Kollaa-museo, kotiseutunäyttely, pitäjäntupa klo 10—16, pääkirjastolla vesi- ja öljyvärimaalauksia, Filimonova & Zimin, vanhoja leluja, Meisala.

Sari Pullinen

Luetuimmat