Ajoneuvoharrastajat ovat innoissaan, koska Nippeli-Teppo on tulossa Lappeenrantaan — Kuka tahansa voi tehdä löytöjä rompetorilta, koska ”kaikkihan keräilevät”

Ajoneuvoharrastajat järjestävät Lappeenrannan ensimmäisen rompetori-tapahtuman lauantaina entisen Puukeskuksen tiloissa. Paikalta voi tehdä löytöjä, joita ei edes tiennyt etsivänsä.

Paula Humberg

Harri Peuhkuri (vas), Harri Nikku ja Sami Strid ovat Lappeenrannassa lauantaina järjestettävän Swappi- ja rompetorin puuhamiehet. Vuoden 1927 T-mallin Fordissa istuvat miehet myöntävät, että rompetoreilla tehdään 90-prosenttisesti heräteostoksia.
Harri Peuhkuri (vas), Harri Nikku ja Sami Strid ovat Lappeenrannassa lauantaina järjestettävän Swappi- ja rompetorin puuhamiehet. Vuoden 1927 T-mallin Fordissa istuvat miehet myöntävät, että rompetoreilla tehdään 90-prosenttisesti heräteostoksia.

 Eiks siul oo? Kaikkihan keräilevät tavaraa jollain tavalla. — Harri Nikku

Pajan nurkissa lojuu kaksi vanhaa pesukoneen moottoria. 1940- ja 50-luvulla rakennetut bensakäyttöiset moottorit maksoivat amerikkalaisella rompetorilla 100 ja 200 dollaria. Kumpikaan ei toimi, mutta Sami Strid on silti ylpeä ostoksistaan.

Hän aikoo joskus laittaa moottorit säksättämään.

— Kyllä mie vielä joku päivä saan ne kuntoon.

Tätä on rompe: Vanhoja moottoreita, koneen osia, pultteja, muttereita, vaatteita ja vinyylilevyjä. Kaikenlaisia esineitä, jotka kertovat menneestä ajasta. Selvää rajausta ei ole, mutta esineen täytyy miellyttää omaa silmää.

Romppeeseen pääsee tutustumaan Lappeenrannassa ensi lauantaina, kun harrastetalli Asentamo ja moottoripyöräkerho Jerusalem MC järjestävät Swappi- ja rompetori -tapahtuman. Paikalle odotetaan keräilijöitä eri puolelta Suomea.

Paula Humberg

Sami Strid (vas.) esittelee ylpeänä harrikan kytkimenosia, jotka hän vaihtoi moottoripyörän jalkatappeihin. Hänen, Harri Nikun ja Harri Peuhkurin mukaan ensi lauantaina Lappeenrannassa järjestettävä Rompetori on ennen kaikkea yhteisöllinen tapahtuma.

Tapahtumaa järjestävä Harri Nikku sanoo, että jokaisen kodista löytyy rompetta.

— Eiks siul oo? Kaikkihan keräilevät tavaraa jollain tavalla.

Ajoneuvoharrastajille kertyy erilaisia rompetta etenkin silloin, kun kapineeseen asennetaan uusia osia. Vanhat osat jäävät yleensä nurkkiin pyörimään, koska niillehän voi olla joku päivä jotain käyttöä. Kun osia kerääntyy pidemmän aikaa, niistähän voi koota vaikka moottoripyörän.

Tarpeettomiksi jääneitä esineitä voi myös kaupitella rompetorilla tai tapahtuman nimen mukaisesti vaihtaa toiseen. Strid esittelee ylpeänä laatikollista Harrikan kytkimenosia, jotka hän vaihtoi moottoripyörän jalkatappeihin. Hän ei tarvinnut kytkimenosia itse, mutta kun toinen harrastaja tarvitsi jalkatapit, Strid vaihtoi ne mielellään pois.

Paula Humberg

Sami Strid (oik.) on rakentanut vuoden 1948 harrikkansa itsensä näköiseksi. Kromi ei turhaan kiillä, mutta istuimen selkänojaa koristaa häntä.

Viime vuosien vintage-villitys liittyy rompekeräilyyn. Vintageen usein liitettävää kromin kiiltoa ei kuitenkaan edellytetä. Kiiltävän ja viimeistellyn sijaan ainakin Asentamolla näytetään arvostavan niin kutsuttua rottatyyliä, jossa valttia ovat ruosteiset ja viimeistelemättömät pinnat.

Esimerkiksi Stridin harrikkaan on kiinnitetty parhaat päivänsä nähnyt nahkalaukku, joka vihkiytymättömälle voisi näyttää kaatopaikkakuntoiselta.

— Miun mielestä nahkalaukku on hienompi kuluneena. En tykkää kiiltävistä nahkalaukuista, nehän löytyvät kaikilta.

Hän on ylpeä itse rakentamastaan moottoripyörästä, koska keneltäkään ei löydy samanlaista.

Myyntipisteitä rompetorilla on 60—70. Strid, Nikku ja tapahtumaa järjestävä Harri Peuhkuri ovat innoissaan muun muassa siitä, että paikalle tulee Nippeli-Teppo, jolla on poikkeuksellisen paljon pieniä ja vaikeasti löydettäviä esineitä.

Rompetorin toivotaan houkuttelevan paikalle muitakin kuin ajoneuvoharrastajia. Siksi esillä on tavaroiden lisäksi myös vanhoja autoja ja moottoripyöriä, joiden odotetaan kiinnostavan lapsia ja nuoria.

— Tästähän junnarit voivat päästä helvetin hienoon harrastukseen, Nikku sanoo.

Paula Humberg

Strid, Nikku ja Peuhkuri kertovat, että kaikki vanhat ajoneuvot kiinnostavat, eivät vain amerikkalaiset. Eräällä asentamolaisella on työn alla Mini.

Swappi- ja rompetori -tapahtuma 27.10. klo 9—17 Lappeenrannan entisellä Puukeskuksella osoitteessa Myllymäenkatu 33. Aikuisilta pääsymaksu 2 euroa.

Paula Humberg

Harapaisissa sijaitsevasta harrastetalli Asentamosta löytyy rompetta joka lähtöön.

3x miksi rompetorille

1 | Siellä voi tavata mielenkiintoisia ihmisiä, joilla on mielenkiintoinen harrastus.

2 | Ilmapiiri on rento ja yhteisöllinen.

3 | Rompetorilta voi löytää tavaroita, joita ei tiennyt edes olevan olemassa.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut