Kiinteistöliitto: Lappeenrannan kerrostaloissa maan 4. korkeimmat kunnalliset kiinteistökustannukset – Esimerkkiasunnolle kertyy noin 3 305 euroa maksettavaa vuodessa

Imatralaisten maksama summa on maan 42. korkein.

Kai Skyttä

Tämä kerrostalo oli valmistumassa Lappeenrannan Pikisaareen heinäkuussa 2020.
Tämä kerrostalo oli valmistumassa Lappeenrannan Pikisaareen heinäkuussa 2020.

Lappeenrannassa on maan neljänneksi korkeimmat kunnalliset kiinteistökustannukset, selviää Kiinteistöliiton torstaina julkaisemasta selvityksestä. Selvityksessä oli mukana kaikkiaan 59 kaupunkia.

Kunnalliset kiinteistökustannukset koostuvat tontin kiinteistöverosta, rakennuksen kiinteistöverosta, kaukolämmöstä, vedestä ja jätevedestä, kiinteistösähköstä ja jätehuollosta.

Lappeenrantalaiset maksavat kunnallisia kiinteistökustannuksia 3,06 euroa neliöltä kuukausittain. 90-neliöisen esimerkkiasunnon kustannukset ovat noin 3 305 euroa vuodessa.

Kallein paikkakunta oli Rovaniemi, jossa kustannukset olivat 3,14 euroa neliöltä eli noin 3 390 euroa vuodessa.

Koko maan neliö-per-kuukausi -keskiarvo on 2,74 euroa, mikä tarkoittaa sitä, että 90-neliöiselle esimerkkiasunnolle koituu noin 2 960 euroa maksettavaa vuodessa.

Imatra halvempi, Savonlinna kalliimpi

Imatralla asuminen on selvästi halvempaa: 2,67 euroa neliöltä kuukaudessa. Esimerkkiasunnossa se tarkoittaa vajaata 2 890 euroa vuodessa.

Savonlinnassa neliö/kuukausi -hinta on peräti 3,13 euroa, mikä on maan toiseksi korkein heti Rovaniemen jälkeen. Tästä summasta koostuu 90-neliön esimerkkiasunnolle noin 3 380 euron suuruinen lasku vuodessa.

Vertailtujen paikkakuntien halvimmat kustannukset ovat Kempeleessä. 2,17 euroa per neliö per kuukausi tekee noin 2 344 euron suuruisen vuosilaskun.

Vertailu tehdään tyyppitalojen avulla

Kiinteistöliitto laskee kiinteistökustannuksia vakiomuotoisten tyyppitalojen avulla; nämä laskennalliset talot ovat 10 000 kuutiometrin asuinkerrostaloja, niissä on 40 asuntoa, ne sijaitsevat keskustassa, ruutukaava-alueella ja omalla tontilla.

Koko maassa kiinteistökustannukset nousivat noin prosentin edellisvuodesta.

Luetuimmat