Taipalsaarelaisen Satu Pusan kuuttisatu muuntautuu rauhoittavaksi hieronnaksi lapsille – Stressinpurkukouluttajan mielestä nykymaailman virikkeet vieraannuttavat omasta kehosta ja läheisistä

Satu Pusa toivoo, että maailman pysäyttänyt koronapandemia palauttaa meidät takaisin läheistemme luokse: "Onhan tämä maailma jo pitkään odottanut jonkinlaista heräämistä."

Kai Skyttä

Saimaannorpat ovat aina olleet Satu Pusan perheelle tärkeitä. Ei siis ole ihme, että Pusa julkaisi vuonna 2016 satukirjan kuutista. Tänä keväänä kirjasta ilmestyy satuhierontaversio.
Saimaannorpat ovat aina olleet Satu Pusan perheelle tärkeitä. Ei siis ole ihme, että Pusa julkaisi vuonna 2016 satukirjan kuutista. Tänä keväänä kirjasta ilmestyy satuhierontaversio.

Kun vauvaikäinen lapsenlapsi eräänä päivänä köllöteli kyljellään, Satu Pusa tajusi, että tämähän näytti saimaannorpan poikaselta.

Norpat olivat tärkeitä Pusan perheelle jo silloin, kun hänen omat lapsensa olivat pieniä. Perheessä on puhuttu ja tarinoitu niistä.

Myös lappeenrantalaiselta aviomieheltä saatu sukunimi viittaa saimaannorppiin, joiden luonnontieteellinen nimi on Pusa hispida saimensis.

Stressinpurkukouluttajana työskentelevä Pusa oli miettinyt jo tovin, mistä hän voisi kirjoittaa satukirjan. Kaupoista ei meinannut löytää lapsia rauhoittavaa ja nukuttavaa satukirjaa, ja Pusa suunnitteli tekevänsä sellaisen itse.

Yhtenä iltana Pusa tajusi juuri ennen nukkumaanmenoa, mistä hän kirjoitaisi satukirjan: kuutista tietenkin.

– Menin sohvalle, otin tabletin käteen ja kirjoitin kuuttitarinan yhdeltä istumalta.

Myös aikuiset rauhoittuvat

Nuutti Pikkukuutti -nukahtamistarina ilmestyi vuonna 2016. Kirja kertoo saimaannorppaemosta, joka löytää itselleen pesän ja synnyttää Nuutti-kuutin.

Emo ja kuutti elelevät pesässään, kuuntelevat luonnon ääniä, ovat lähekkäin ja odottavat kesää.

Pusa sai nopeasti myönteistä palautetta kirjastaan. Lapset kuulemma pyytävät paljon lukemaan Nuutti Pikkukuuttia. Kirja ei rauhoita pelkästään lapsia vaan myös aikuisia, jotka lukevat satua ääneen.

– Myös aikuiset uppoavat kirjaa lukiessaan omiin kokemuksiinsa läheisyydestä tai sen puutteesta. He elävät samassa pumpulissa lapsen kanssa: minulla ei ole mitään hätää, voin vain olla ja rauhoittua.

Stressin purkamisen parissa vuosia työskennelleen Pusan mukaan lapset kaipaavat kiireetöntä yhdessäoloa ja läheisyyttä vanhempiensa kanssa.

Lyhyetkin hetket päivän aikana riittävät, kunhan aikuinen on kunnolla läsnä.

– Lapsen kanssa ei tarvitse olla jatkuvasti tiiviisti yhdessä, vaan otetaan päivästä vaikkapa 10 minuuttia. Ei lapsikaan jaksa, jos vanhempi on koko ajan siinä vierellä.

Kirjan kuvittamista kosketuksella

Viime kesänä Pusaan otti yhteyttä Sanna Tuovinen, joka on kehittänyt satuhieronta-menetelmää Suomessa. Kuuttisatu oli tehnyt Tuoviseen vaikutuksen, ja hän halusi tehdä siitä satuhierontakirjan yhdessä Pusan kanssa.

Satuhieronnassa yhdistetään sadunkerronta läsnäolevaan kosketukseen. Sen tavoitteena on rauhoittaa ja rentouttaa lasta sekä vahvistaa perusturvallisuuden tunnetta.

– Aikuinen herättää sadun henkiin esimerkiksi silittämällä lapsen selkää samoin kuin saimaannorppaemo tekisi tai kuvittamalla kosketuksellaan lumen hipaisuja iholla, Pusa kuvailee.

Hierontatapoja ei tarvitse itse keksiä. Kullakin sivulle on lyhyet ohjeet sadun lukijalle siitä, miten omalla kosketuksella voi vahvistaa tarinan kulkua.

Kai Skyttä

Stressinpurkukouluttaja Satu Pusan mielestä nykymaailman kiireet ja ärsykkeet eivät ole kehollemme hyväksi. Tietoista rauhoittumista tarvitsevat niin lapset kuin aikuisetkin.
Stressinpurkukouluttaja Satu Pusan mielestä nykymaailman kiireet ja ärsykkeet eivät ole kehollemme hyväksi. Tietoista rauhoittumista tarvitsevat niin lapset kuin aikuisetkin.

Toiveena ulkomaat

Satuhieronnan muotoon Nuutti-tarinan muokkasi Sanna Tuovinen. Sadun visuaalisesta puolesta vastasi espoolainen kuvittaja Nora Surojegin.

– Lisäsimme tarinaan Suomen luonnon kuvailua. Nyt siellä on esimerkiksi revontulia ja tähtitaivasta, Pusa kertoo.

Suomalaisen luonnon kuvailu on tärkeää osittain siksi, että Pusan toiveena on saada kirja myös ulkomaille.

Digitaalinen versio on saatavilla maaliskuun loppupuolella. Painetun kirjan on tarkoitus ilmestyä toukokuun puoliväliin mennessä.

Suomenkielisen Nuutti Pikkukuutti -satuhierontakirjan virallinen tilausaika päättyi viime sunnuntaina, mutta kiinnostuneet voivat tiedustella teosta vielä suoraan Pusalta tällä viikolla.

Liikaa virikkeitä

Pusa arvelee, että rauhoittavalle satuhieronnalle riittää kysyntää nykypäivänä. Päiviimme mahtuu paljon esimerkiksi työntekoa, harrastuksia, uutisia ja pikaviestejä.

Etenkin koronapandemian aikana ihmiset ovat saaneet suoranaisen tietotulvan eri puolilta mediaa.

– Suuri määrä ärsykkeitä ja virikkeitä stressaa meitä, ja aivojemme kapasiteetti pienenee. Se sokeuttaa meitä kokemasta omaa kehoamme ja kaikkea oikeasti tärkeää, kuten läheisiä ihmisiä.

Pusa itse muutti miehensä kanssa Lappeenrannasta pienen saaren rauhaan Taipalsaarelle. Esimerkiksi lintujen bongailu ja luonnon tarkkailu rentouttavat mieltä ja kehoa.

Hän veikkaakin, että maailman pysähdyksiin laittanut koronavirus voi ainakin hetkeksi muuttaa kiireisiä ja kaavoihin kangistuneita ihmisiä.

– Ehkä me palaamme juurillemme ja alamme viettää enemmän aikaa läheistemme kanssa. Onhan tämä maailma jo pitkään odottanut jonkinlaista heräämistä.

Lisätietoa Nuutti Pikkukuutti – Maailman suloisin Satuhieronta -tarinasta ja satuhieronnasta: facebook.com/Voimapaikka, satuhieronta.fi.

Luetuimmat

Kommentoidut