Tonneittain muovia tontilleen säilönyt yrittäjä taas käräjillä — Oikeus määräsi ympäristön turmelemisesta epäillyn lappeenrantalaisyrittäjän omaisuutta takavarikkoon 193 070 euron arvosta

Elinkeinonharjoittajan epäillään säilöneen tuhansia tonneja muovia ja yhdyskuntajätettä maastoon vuosien ajan. Aiemmin yrittäjän omaisuutta asetettiin vakuustakavarikkoon 260 000 euron edestä.

Kaakkois-Suomen poliisi

Lappeenrantalaisen elinkeinonharjoittajan tontilla näytti marraskuussa tältä.
Lappeenrantalaisen elinkeinonharjoittajan tontilla näytti marraskuussa tältä.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on päättänyt asettaa lappeenrantalaisen elinkeinonharjoittajan omaisuutta takavarikkoon. Yrittäjän epäillään säilöneen tuhansia tonneja muovia ja yhdyskuntajätettä maastoon ja maan alle useiden vuosien ajan.

Oikeus päätti, että elinkeinonharjoittajan omaisuutta määrätään pantavaksi vakuustakavarikkoon 193 070 euron arvosta.

Poliisi oli esittänyt takavarikkoa, koska se epäilee yrittäjää törkeästä ympäristön turmelemisesta.

Rikoksesta epäillyn omaisuutta voidaan määrätä vakuustakavarikkoon esimerkiksi sakon, vahingonkorvauksen tai valtiolle menetettäväksi tuomittavan rahamäärän maksamisen turvaamiseksi. Tuolloin on oltava vaara, että epäilty pyrkii välttämään sakon tai muun korvauksen maksamista kätkemällä tai hävittämällä omaisuuttaan. Takavarikon määrä voi olla enintään sen suuruinen kuin sakko tai muu korvaus olisi.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus käsitteli vakuustakavarikkoasiaa viime viikolla suljetuin ovin. Myös oikeudenkäyntiasiakirjat määrättiin pidettäväksi salassa, kunnes syyte nostetaan tai asia jätetään silleensä.

Päätökseen voi hakea muutosta valittamalla Itä-Suomen hovioikeuteen.

Helmikuussa käräjäoikeus asetti yrittäjän omaisuutta vakuustakavarikkoon noin 260 000 euron arvosta Tullin vaatimuksesta. Elinkeinonharjoittaja vastusti sitä. Hänen mukaansa hän on varastoinut omalla maallaan yritystoimintaan liittyviä muoveja.

Poliisi tutkii epäiltyä ympäristön turmelemista ja Tulli epäiltyä veropetosta.

Päivitetty 6.3.2019 klo 19.10: Selvennetty lausetta, joka koskee takavarikon enimmäismäärää.

Kommentoidut