Vuohen hoidon laiminlyönneille naisille sakkoa eläinsuojelurikoksesta

Valvontaeläinlääkäri ohjeisti naisia, miten vuohen oloja olisi pitänyt parantaa. Mikään ei muuttunut, ja vuohi piti lopettaa.

Moises Garibay

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi vuohen hoitamisen laiminlyönneet naiset eläinsuojelurikoksesta.
Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi vuohen hoitamisen laiminlyönneet naiset eläinsuojelurikoksesta.

Kaksi eteläkarjalaista naista on tuomittu sakkoihin muun muassa eläinsuojelurikoksesta, lievästä kavalluksesta ja lievästä petoksesta.

Naisten hoitovastuulla oli vuohi, jonka hoitoa he laiminlöivät. Valvontaeläinlääkäri teki tilalle useita tarkastuksia ja ohjeisti naisia siinä, miten havaitut puutteet vuohen ruokkimisessa ja hoidossa olisi pitänyt korjata. Esimerkiksi vuohen ruoka likaantui ja sisällä ollut vuohen pitopaikka oli erittäin likainen ulosteista ja roskista. Ulkona vuohella ei ollut aitausta, vaan se kulki vapaana.

Tilanne ei korjaantunut, vaan lopulta valvontaeläinlääkäri määräsi nälkiintyneen ja nääntyneen vuohen lopetettavaksi.

Syytetyt kiistivät syytteen. Etelä-Karjalan käräjäoikeus katsoi naisten kuitenkin syyllistyneen eläinsuojelurikokseen. He aiheuttivat laiminlyönnillään vuohelle tarpeetonta kipua, tuskaa ja kärsimystä.

Naiset eivät saapuneet pääkäsittelyyn

Naisista ensimmäinen tuomittiin eläinsuojelurikoksesta, lievästä kavalluksesta ja lievästä vahingonteosta 50 päiväsakkoon. Hänen tuloillaan maksettavaa tulee 300 euroa.

Lievä kavallus liittyy siihen, että nainen oli vienyt lukitsemattomaan lokeroon jätetyt lapsen vaatteet. Lievään vahingontekoon nainen syyllistyi, kun siirteli ruokakaupassa kylmäsäilytystä vaativia ruokia pois kylmästä ja tärveli muutenkin elintarvikkeita.

Naisen on maksettava anastamistaan vaatteista ja tärvelemistään tuotteista korvauksia yhteensä noin 276 euroa.

Toinen nainen tuomittiin eläinsuojelurikoksesta ja lievästä petoksesta 50 päiväsakkoon. Lievä petos liittyy siihen, että hän matkusti taksilla, vaikka hänellä ei ollut rahaa maksaa kyytiä. Hänen on maksettava sakkoja 500 euroa sekä maksamatta jäänyt taksikyyti 62 euroa sekä korot.

Lisäksi molempien naisten on maksettava 300 euroa uhkasakkoa, sillä he eivät saapuneet oikeuteen tapauksen pääkäsittelyyn. Heillä ei ollut laillista syytä poisjäännilleen.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus antoi päätöksensä 6. helmikuuta.

Tuomio on lainvoimainen.