Joutsenossa luvassa asbestityömaita, kun Kesolan koulua ja entistä palvelutaloa aletaan purkaa

Ilkivaltaa kokenut palvelutalo sijaitsee Joutsenon urheilukeskuksen ja päiväkodin vieressä.

Kai Skyttä

Entisen palvelutalon ikkunoita on rikottu ja seiniin on maalattu graffiteja.
Entisen palvelutalon ikkunoita on rikottu ja seiniin on maalattu graffiteja.

Joutsenossa kaavaillaan Kesolan koulun ja entisen Laulujoutsen-palvelutalon sekä näiden huoltorakennuksien purkamista. Kohteiden purkulupahakemukset olivat nähtävillä toukokuun alkupuolella, eikä niihin jätetty muistutuksia.

Sekä koulun että palvelutalon kuvailtiin olevan huonossa kunnossa, eikä niitä kannata peruskorjata.

Molemmat rakennukset ovat peräisin 1950-luvulta. Kesolan koulun ensimmäinen vaihe valmistui 1954 ja toinen vuonna 1960. Koulu peruskorjattiin vuonna 2003, ja tiloille tehtiin kuntokartoitus vuonna 2011 sisäilmaoireiden selvittämiseksi.

Kai Skyttä

Kesolan koulu kärsi pahoista sisäilmaongelmista.
Kesolan koulu kärsi pahoista sisäilmaongelmista.

Kesolassa mikrobeja ja asbestia

Kuntokartoituksessa löydettiin laaja-alaisia kosteusvaurioita. Eri puolilta koulua löytyi mikrobeja, joiden tiedettiin aiheuttavan terveydellisiä haittoja.

Etelä-Saimaa uutisoi keväällä 2017 Kesolan koulun siirtyvän tilaelementteihin. Koulun rehtori Anu Urpalainen kertoi tuolloin, ettei loka-, marras- ja joulukuussa ollut ainuttakaan viikkoa, jolloin henkilökunnasta olisi ollut edes puolet terveenä. Rakennuksen matala pääty oli eristetty kokonaan muusta koulusta.

Kesolan koulun purkaminen tapahtuu hakemuksen arvion mukaan 2020–2021. Koulun rakenteissa kuten lattiassa, seinissä, ilmastointikanavassa, ulkoverhouslevyissä ja eristeissä on rakentamisajankohdalle tyypillisesti asbestia, joten kohteelle on tehtävä asbestipurku.

Kesolan koulun purkamisen vireilläolosta uutisoi ensimmäisenä paikallislehti Joutseno.

Palvelukoti päiväkodin vieressä

Penttiläntiellä päiväkodin, urheilukeskuksen ja uuden leikkipuiston vieressä sijaitseva entinen palvelutalo Laulujoutsen on ollut Kesolan koulua kauemmin tyhjillään. Rakennus valmistui vuonna 1957. Laulujoutsen toimi tiloissa vuosina 1993–2012.

Kai Skyttä

Suurin osa vanhan palvelutalon ikkunoista on laudoitettu umpeen.
Suurin osa vanhan palvelutalon ikkunoista on laudoitettu umpeen.

Purkuajankohdaksi on suunniteltu tämän vuoden syksyä. Kesolan koulun tavoin kohteelle tulee tehdä asbestipurku, mutta ei yhtä laajassa mittakaavassa.

Rakennuksen ikkunat on laudoitettu kiinni ja sille on vuosien saatossa tehty ilkivaltaa. Joutseno-lehti kertoi muun muassa 2016, että rakennuksen tiilikattoa oli käyty purkamassa ilman lupaa.