Jäiden lähtö on käsillä — Suur-Saimaa saattaa vapautua jäistä vappuun mennessä: Rastivirran vaikutuspiirissä jäät ovat liikkeellä ja sulaa löytyy

Jäät lähtevät tänä keväänä tavanomaista aiemmin. Viime vuosina jäiden lähtö on harvoin jäänyt toukokuun puolelle, vaikka se oli ennen tavallista.

Mika Strandén

Vene oli keskiviikkona laskettu jo osittain vesille Lappeenrannan Korkkitehtaanrannassa.
Vene oli keskiviikkona laskettu jo osittain vesille Lappeenrannan Korkkitehtaanrannassa.

Lämmin sääjakso on kiihdyttänyt ennestään huonojen jäiden haurastumista ja sulamista. Jos ankara takatalvi ei pääse lähipäivinä yllättämään, jäät lähtevät tavanomaista aiemmin, kuten monena keväänä on viime aikoina käynyt.

Suur-Saimaan jäät voivat parhaassa tapauksessa lähteä vappuun mennessä. Näin uskaltautuu arvioimaan kalastaja Jari Häkkinen Taipalsaaren Kyläniemestä.

Viime vuosina jäät ovat usein lähteneet jo huhtikuun puolella. — Markku Pesonen

Sulaminen on pisimmällä Kyläniemen kalasataman edustalla ja Rastinvirran vaikutusalueella sekä siitä Ilkonselän suuntaan. Siellä jäät ovat liikkeellä ja sulaa on paljon.

"Jäät tuskin näkevät vappua"

Hietaselällä on Häkkisen mukaan pieni sula aukko. Petraselkä ja Kyläniemen eteläpuoliset selät olivat alkuviikosta vielä ehyessä jäässä. Kyläniemen lossiväylän ja Kutveleen kanavan sula alue on laajentunut kanavan eteläpuolelle Härskiänsaaren suuntaan.

— Jos sää jatkuu lämpimänä eikä yöpakkasia tule, jäät tuskin näkevät vappua. Takavuosina Suur-Saimaan jäät lähtivät toukokuun 10:nnen päivän tienoilla, Häkkinen kertoo.

Jäiden lähtö tapahtui reilusti toukokuun puolella ennen ilmastonmuutosta

Jäät ovat aloittaneet liikehdintänsä myös Taipalsaaren Kattelussaaren vesillä.

Kalastaja Markku Pesonen arvioi salmien sulavan vappuun mennessä. Selkävesien jäiden arviointi on hänen mukaansa vaikeampaa. Pesosen rannassa on noin 30 metrin levyinen sula alue.

— Yksi vanha kalastaja sanoi aikoinaan, että jäät lähtevät 5.—12. toukokuuta. Tämä oli ennen kuin ilmastonmuutoksesta puhuttiin. Enää se ei pidä paikkansa. Viime vuosina jäät ovat usein lähteneet jo huhtikuun puolella.

Mika Strandén

Kevään eteneminen on pitkällä Lappeenrannan Halkosaaren rannoilla.
Kevään eteneminen on pitkällä Lappeenrannan Halkosaaren rannoilla.

Suomen ympäristökeskuksen pitkänajan tilastojen mukaan jäät lähtevät Lappeenrannan Lauritsalasta keskimäärin 4. toukokuuta. Pitkän mittaushistorian varhaisin jäänlähtöpäivä on ollut 5. huhtikuuta ja myöhäisin 12. toukokuuta.

Savonlinnassa jäät lähtevät keskimäärin 8. toukokuuta. Varhaisin jäänlähtöpäivä on 25. huhtikuuta ja myöhäisin 19. toukokuuta.

Kulunut talvi jää aikakirjoihin huonona jäätalvena. Teräsjäätä ei ennättänyt syntyä kunnolla, ja jäällä oli huono liikkua etenkin alkutalvesta.