Perjantai on viimeinen pankkipäivä Uukuniemellä — Moni asiakas harmittelee päätöstä, mutta ymmärrystäkin on herunut

Pankin kanssa samalla lähtee myös Saaren apteekin ylläpitämä lääkekaappi.

Katri Levänen

Enni Immonen kertoo, että monet asiakkaat ovat harmitelleet pankin sulkeutumista. — Asukkaille tulee helposti mielikuva, että kaikki loppuu, kun kyläkauppakin vasta äskettäin sulkeutui.
Enni Immonen kertoo, että monet asiakkaat ovat harmitelleet pankin sulkeutumista. — Asukkaille tulee helposti mielikuva, että kaikki loppuu, kun kyläkauppakin vasta äskettäin sulkeutui.

Uukuniemen osuuspankin konttori on perjantaina auki viimeistä päivää. Kesälahden osuuspankki yhdistää Uukuniemen konttorin toiminnot lokakuun alusta alkaen Kesälahden konttoriin.

Viimeisellä viikolla asiakkailta on tullut runsaasti kommentteja konttoritoiminnan loppumisesta.

— Monet ovat tiskillä asiaa kovasti harmitelleet. Nyt kun kyläkauppakin vasta äskettäin sulkeutui, tulee asukkaille varmasti helposti mielikuva, että kaikki loppuu, pankkivirkailija Enni Immonen pohtii.

Autottomille hankala tilanne

Ikääntyneille ja autottomille tilanne on Immosen mielestä erityisen hankala.

Pankin yhteydessä on toiminut Saaren apteekin ylläpitämä lääkekaappi, josta käsikauppalääkkeitä, kuten esimerkiksi särkylääkkeitä ja voiteita, on ollut saatavilla jo 90-luvulta lähtien. Jatkossa lähimmät apteekkipalvelut löytyvät Saarelta tai Kesälahdelta.

Immosen kertoo, että asiakkailta on löytynyt myös ymmärrystä konttorin sulkemiselle.

— Jotkut ovat jopa ihmetelleet, että pankkipalvelut ovat täällä näinkin kauan säilyneet. Esimerkiksi Kiteen seudun osuuspankkiin kuulunut Tohmajärven konttori lakkautettiin jo paljon aiemmin, vaikka kyseessä on asukasmäärältään reilusti isompi paikkakunta, hän sanoo.

Uukuniemellä pankkiasioita on hoidettu nykyisessä kiinteistössä vuodesta 1988. Sitä ennen pankki toimi viereisessä rakennuksessa, josta myöhemmin tuli kunnanvirasto ja kirjasto.

Työntekijät sukkuloivat Uukuniemen ja Kesälahden väliä

Immonen aloitti Kesälahden osuuspankin virkailijana viisi vuotta sitten, jolloin Uukuniemen osuuspankki fuusioitui Kesälahden Osuuspankin kanssa.

Uukuniemen konttorissa on vuorotellut kolme työntekijää.

— Aamupäivät ovat menneet Uukuniemellä kassapalvelujen ollessa avoinna ja puolenpäivän jälkeen olemme sitten siirtyneet Kesälahden konttorille, kertoo Immonen.

Saarella asuva Immonen ei ole kokenut rasitteeksi työpäivän keskellä tapahtunutta työpisteen vaihtoa, vaan se on osittain tuonut myös mukavan katkon työntekoon.

— Toisaalta kiireisinä päivinä työaikaa on kulunut matkanteossa hukkaan, Immonen toteaa.

Pankin sulkemisesta kerrottiin viime keväänä ja päätös tehtiin pitkällisen harkinnan pohjalta sekä koko pankin pitkän aikavälin kannattavuutta ajatellen.

Taustalla ovat vaikuttaneet muun muassa pankkipalvelutarpeiden ja asiakaskäyttäytymisen muutokset. Enemmistö asiakkaista hoitaa pankkiasioinnit verkossa ja maksuliike tapahtuu digitaalisten kanavien kautta.

Uukuniemellä vain pari prosenttia on käyttänyt konttoria päivittäisissä raha-asioissa. Konttoreiden yhdistyminen ei edellytä asiakkailta toimenpiteitä ja esimerkiksi tili- ja lainanumerot säilyvät ennallaan.

Käteistä saa automaatista tai kaupoista

Jatkossa käteistä rahaa voi osuuspankin korteilla nostaa Kesälahden taajamassa sijaitsevan Otto-automaatin lisäksi K-ryhmän kaupoista. Päivittäiset raha-asiat hoituvat Kesälahden konttorissa maanantaisin ja torstaisin kello 9—12.

Myöskään henkilöstömäärään muutoksella ei ole vaikutusta, vaan pankkivirkailijat työskentelevät jatkossa Kesälahden konttorissa.

Kesälahden osuuspankin henkilöstöön kuuluu viisi virkailijaa sekä toimitusjohtaja.

Viimeisenä aukiolopäivänä perjantaina 28. syyskuuta on tarjolla läksiäiskahvit kello 9—12. Tuolloin paikalla ovat myös konttorin pitkäaikaiset työntekijät sekä uusi toimitusjohtaja.