Lappeenrannan rahoitusjohtaja Iskanius hallituksen kuntapaketista: Huojentavia tietoja, katastrofilta vältytään

Myös Imatralla uskotaan kaupungin talouden selviävän koronan moukaroinnista.

Minna Mänttäri

Rahoitusjohtaja Jari Iskanius (keskellä) on tyytyväinen hallituksen kunnille osoittamaan koronatukeen. Kuvassa myös Johanna Alatalo ja Kimmo Jarva.
Rahoitusjohtaja Jari Iskanius (keskellä) on tyytyväinen hallituksen kunnille osoittamaan koronatukeen. Kuvassa myös Johanna Alatalo ja Kimmo Jarva.

Lappeenrannan kaupungin rahoitusjohtaja Jari Iskanius on huojentunut hallituksen lisätalousarviossa olevasta kuntapaketista. Paketin taustalla on koronaviruksen aiheuttamat verotulojen menetykset Suomen kunnissa.

Koronakriisi vaikuttaa kuntien talouteen etenkin verotulojen, mutta myös myynti- ja maksutulojen vähenemisen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon menojen kasvun kautta.

Kuntien ja sairaanhoitopiirien tukemisen kokonaisuus lisätalousarvioesityksessä on yhteensä noin 1,4 miljardia euroa.

Iskaniuksen mukaan Lappeenranta näyttää välttyvän katastrofilta.

– Ei voi moittia. Tiedot, joita olen itse saanut, näyttävät Lappeenrannan osalta hyviltä. Jos tämän hetkinen veroennuste ei tästä heikkene, isoja tulonmenetyksiä ei ole tulossa.

Sote-paketti ei riitä

Lappeenranta on arvioinut, että koronan aiheuttamat verotulojen menetykset ovat noin 15–17 miljoonaa euroa.

– Jos oikein hyvin menee, hallituksen tukipaketti kompensoi kaikki menetyksemme.

Imatran kaupunginjohtaja Kai Roslakka sanoo, että Imatralla laskelmat ovat vielä auki.

– Sen voi sanoa, että Imatra kyllä selviää tästä. Sote-menot ovat suurin menoerä ja on tärkeää, että niihin kustannuksiin on kohdennettu suoraan omaa rahoitusta.

Jari Iskanius pitää sote-kustannuksiin osoitettua 200 miljoonan euron tukipakettia liian pienenä.

– Jos se jaetaan kaikkien sote-piirien kesken, se ei riitä. Jos koko maan tasolla jakoperusteena on tautitapausten määrät, me emme paljon saa. Toivottavasti myös valmistautumiseen menneitä kustannuksia korvataan.

Miten taakanjako toteutuu ensi vuonna?

Vaikka Iskanius on tyytyväinen kuntien tukipakettiin, huolia on silti näköpiirissä.

– Tämä paketti kattaa kuluvan vuoden. Miten valtio suhtautuu koronakustannusten taakanjakoon tulevina vuosina. Mikä on kuntien ja valtion välinen suhde, kun julkista taloutta tervehdytetään lähivuosina, Iskanius kyselee.

Iskanius muistuttaa Etelä-Karjalaa piinaavista vanhoista ongelmista. Verotulojen riittävyys aiheuttaa huolta.

– Ongelmalliset väestöennusteet eivät ole poistuneet mihinkään. Lappeenrannan kaupungin investointipaine ei ole myöskään kadonnut.