Pienten poikien vanhemmat Tomi Varis ja Anni Siltala-Varis luopuivat palkkatyöstä ja ryhtyivät päätoimisiksi yrittäjiksi — ”Ajatusmaailmamme on sellainen, että kaikki järjestyy”

Mari-Anna Rossi

Kohta neljävuotias Vilhelmi ja vuoden ikäinen Akseli kulkevat Tomi Variksen ja Anni Siltala-Variksen mukana etsimässä hyviä sieni- ja marjapaikkoja.

Vilhelmi Varis, 3, keikkuu innoissaan isänsä Tomi Variksen olkapäillä, kun koko Variksen nelihenkinen perhe on lähtenyt yhdessä mustikkaan.

—Metsässä on kivaa! Jos tulee vaikea kohta, etten pääse itse kulkemaan, niin iskä ottaa hartioille. Sieltä näkee sieniäkin, Vilhelmi kertoo innoissaan.

Ajatusmaailmamme on sellainen, että kaikki järjestyy.

Variksen perheelle luonnossa liikkuminen on jokapäiväinen juttu. Ei vain harrastuksen, vaan nyt myös töiden merkeissä.

Tomi Varis ja Anni Siltala-Varis ryhtyivät toukokuussa päätoimisiksi luontoyrittäjiksi, vaikka lapset olivat vasta kolme- ja yksivuotiaat.

Siltala-Variksen mukaan aika oli sopiva, sillä hän pystyi jättäytymään pois palkkatyöstä suoraan äitiyslomalta.

Luontopalveluyritys TaigaSaimaa on koko perheelle elämäntapa.

— Lapset ovat mukana usein, kun etsimme esimerkiksi hyviä sienipaikkoja tai teemme Muukonsaaressa valmisteluja ryhmille. On loistavaa, että perhe-elämää voi yhdistää työntekoon, Varis kertoo.


Lapsia ei kokoaikahoitoon

Lapset eivät ole vielä hoidossa, vaan arkea on sumplittu niin, että vanhemmat pyrkivät tekemään töitä vuorotellen.

Selkeät rutiinit on kuitenkin pyritty pitämään, ja lasten isovanhemmat ovat olleet korvaamaton apu.

Yhteistä aikaa perhe pyrkii järjestämään iltaisin, ja lasten mentyä nukkumaan vanhemmat voivat vielä järjestellä yhdessä yritykseen liittyviä asioita.

Yrittäjiksi ryhtyessään Tomi Variksen ja Anni Siltala-Variksen ajatuksena on ollut, ettei lapsia tarvitsisi laittaa kokoaikaisesti hoitoon lainkaan.

—Yritys mahdollistaa sen, ettei lapsia tarvitse pitää hoidossa viittä päivää viikossa, Siltala-Varis kiittelee.

Pariskunta myöntää, että yrityksen perustamista harkittiin tarkkaan, mutta epäröinnille he eivät antaneet sijaa.

— Ajatusmaailmamme on sellainen, että kaikki järjestyy, Varis sanoo.

— Jos tämä ei kanna, niin sitten keksitään jotain muuta. Meillä on ollut unelma yrittäjyydestä ja omien aikataulujen toteutumisesta. Haluamme myös olla esimerkkinä lapsillemme, että unelmia kohti pitää mennä ja tehdä rohkeita päätöksiä, vaikka pelottaisikin, Siltala-Varis jatkaa.

Mindfulness auttaa arjen pyörityksessä

Anni Siltala-Varis on koulutukseltaan mindfulness-ohjaaja. Hänelle mindfulnessista on ollut suunnaton apu arjen pyörittämisessä.

— Noin seitsemän vuotta sitten elämäntilanteeni oli stressaava. Murehdin mennyttä ja tulevaa, ja halusin voida paremmin.

Siltala-Varis päätyi mindfulness-kurssille, jossa läsnäoloharjoitukset saivat hänet tajuamaan hetkessä elämisen tärkeyden.

— Pyrin päivittäin pysähtymään ja tekemään läsnäoloharjoituksia. Se auttaa jaksamaan arjessa.

Mindfulnessista on ollut apua myös lastenhoidossa.

— Teen iltaisin Vilhelmin kanssa rauhoittumisharjoituksia. Oma elämäkin helpottuu kummasti, kun saa lapsen rauhoittumaan, Siltala-Varis nauraa.

Ei töitä hiki hatussa

Hetkessä elämisen taito, kiireettömyys ja mielenrauha ovat myös TaigaSaimaan toiminnan lähtökohtia.

— Ollaan pyritty siihen, että keskitytään meneillään oleviin juttuihin, eikä jäädä murehtimaan, jos kaikki ei mene ihan suunnitelmien mukaan, Tomi Varis kiteyttää.

Varikset eivät näe yrittäjyyttä sellaisena, että töitä tehdään hiki hatussa aamusta iltaan.

— Osaamme rajoittaa työntekoa niin, ettei se ole perheeltä pois, Tomi Varis sanoo.

Toisaalta moni työhön liittyvä asia on sellainen, mitä Varikset eivät edes pidä työnä.

— Television katsominen ei ole ollut meidän tapa viettää vapaa-aikaa ennenkään. Jo ennen TaigaSaimaata vietimme aikaa lasten kanssa luonnossa, kävimme marjassa, sienessä ja patikoimassa, Varis tuumaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.