Yli 80-vuotiasta Lappeenrannassa kuristanut mies todettiin syyntakeettomaksi ja määrättiin psykiatriseen sairaalahoitoon

Teko tapahtui lokakuussa 2018. Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi miehen muun muassa tapon yrityksestä, mutta jätti tuomitsematta vankeusrangaistukseen.

Anu Kiljunen

Etelä-Karjalan käräjäoikeus jätti tuomitsematta miehen vankeusrangaistukseen. Kuvituskuva.
Etelä-Karjalan käräjäoikeus jätti tuomitsematta miehen vankeusrangaistukseen. Kuvituskuva.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut alle 30-vuotiaan miehen Lappeenrannassa tapahtuneesta tapon yrityksestä. Mies todettiin syylliseksi myös pahoinpitelyyn ja virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen.

Miehelle tehdyssä mielentilatutkimuksessa hänet arvioitiin syyntakeettomaksi, joten käräjäoikeus jätti tuomitsematta miehen vankeusrangaistukseen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) katsoi lausunnossaan, että mies on tahdosta riippumattoman hoidon tarpeessa ja määräsi hänet psykiatriseen sairaalahoitoon.

Tuomittu määrättiin myös korvaamaan yhteensä reilut 5 000 euroa pahoinpitelemilleen henkilöille muun muassa kivusta, särystä ja henkisestä kärsimyksestä.

Mies kuristi yli 80-vuotiasta

Tapon yritys tapahtui lokakuussa 2018 lappeenrantalaisessa majoitusliikkeessä. Tuomittu kävi takaapäin vuonna 1934 syntyneen miehen kimppuun ja kaatoi tämän maahan. Lisäksi hän kuristi yli 80-vuotiasta miestä kaksin käsin ja löi tätä päähän. Uhri menetti teon aikana tajuntansa ja sai ruhjeita.

Samana päivänä mies kävi myös vuonna 1939 syntyneen naisen kimppuun ja tönäisi tätä niin, että nainen kaatui portaat alas. Tästä teosta mies tuomittiin pahoinpitelystä.

Virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen mies syyllistyi syyskuussa 2017, kun hän käveli ilman paitaa keskellä tietä Lappeenrannassa. Mies ei totellut paikalle saapuneen poliisipartion käskyjä ja hyökkäsi heitä kohti. Miestä yritettiin pysäyttää etälaumauttimella ja OC-kaasulla, mutta mies kävi poliisin kimppuun siitä huolimatta.

Tuomio on lainvoimainen.