Lappeenranta saa uuden puiston — Kaupunki toivoo asukkaita mukaan istuttamaan puita

Puisto sijoittuu Lauritsalaan. Kaupunginpuutarhuri on huolissaan Lappeenrannan kaupunkipuista.

Minna Mänttäri

Uudet puistotaulut on kuvittanut akvarellitaiteilija Heli Pukki ja tekstittänyt Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen.
Uudet puistotaulut on kuvittanut akvarellitaiteilija Heli Pukki ja tekstittänyt Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen.

Lappeenrantaan tulee kaupungin juhlavuoden kunniaksi Greenreality 370 -juhlapuisto. Puisto tulee Lauritsalaan Hyötiöntien ja Luukkaankadun kulmaukseen.

Kaupunginpuutarhuri Hannu Tolosen mukaan tulevan puiston alueella on aikanaan ollut golfkenttä. Kenttä on kuitenkin ollut Tolosen mukaan käyttämättömänä lähes 10 vuotta.

— Vanhat radat puretaan pois ja tehdään siitä alueesta puistomainen. Se on erittäin epäsiisti tällä hetkellä. Saadaan useampi kärpänen yhdellä iskulla, siistittyä se alue ja istutettua tämä juhlapuisto, Tolonen sanoo.

Puiston pinta-ala tulee olemaan noin 4000 neliötä, eli ihan pienestä hankkeesta ei puhuta.

Kaupunki kutsuu lappeenrantalaisia mukaan istuttamaan puita kaupungin juhlavuoden kunniaksi. Istutustapahtumaan osallistuva asukas, yritys tai yhdistys hankkii itse istutettavan puun taimen. Kaupunki hoitaa istutuspohjien teon ja taimien jälkihoidon. Tolonen toivoo ihmisten innostuvan istutusajatuksesta.

— Tarkoituksena on, että jokainen saisi istuttaa juhlavuoden kunniaksi oman nimikkopuun puistoon.

Tolonen toivoo myös tapahtuman herättelevän ihmisiä huomioimaan kasvillisuuden merkitystä.

Lappeenrannan kaupunki on järjestänyt saman tyyppisiä tempauksia aiemminkin. Vuoden 2017 Tulevaisuuden kuusi -tapahtumassa yksityiset ihmiset, yhdistykset, ja yritykset istuttivat yhdessä kuusimetsikön.

— Tapahtumassa oli musiikkia, puheita, ja sitten se istutustapahtuma.

Tolosen mukaan saman tyyppistä toimintaa voi odottaa myös Greenreality 370 -juhlapuiston tapahtumalta.

Minna Mänttäri

Puutaulut kertovat eri puulajeista. Keskuspuistossa puulajina on koivu ja Vanhassa puistossa vaahtera.
Puutaulut kertovat eri puulajeista. Keskuspuistossa puulajina on koivu ja Vanhassa puistossa vaahtera.

Lappeenrannan kaupunkipuut uhattuna

Lappeenrannan puistoihin tulee lisäksi viisi puutaulua, joissa esitellään puiston pääpuulaji ja sille tyypillisiä eliöitä. Tauluissa on esimerkiksi lintuja, nisäkkäitä, hyönteisiä, ja kasveja.

Tolosen mukaan taulujen tarkoituksena on opettaa ihmisiä arvostamaan puistoja ja kaupunkipuita. Tolonen on huolissaan Lappeenrannan puisto- ja katupuiden kohtelusta.

— Olen todella huolissani näiden puiden tulevaisuudesta tässä kaupungissa. Katupuut ovat nyt aika uhattuina tietyillä alueilla.

Tolosen mukaan ongelma on syntynyt kaupungin keskustan tiivistämisestä.

— Rakennetaan jatkuvasti lisää ja kovin lähellä rakennustyömaata olevat puut ovat uhattuna.

Rakennustyömaat vaativat paljon tilaa ja kaupunkipuut ovat usein rakennustoimien tiellä. Tolosen mielestä jo yhden yksittäisen puun merkitys on luonnon monimuotoisuudelle ja ihmisen terveydelle tärkeä.

Varsinkin vanhojen puiden säilyminen on Toloselle tärkeää.

— Vedotaan monta kertaa siihen, että voidaan istuttaa korvaavia puita. Tuhansia taimia joudutaan istuttamaan, että pystyttäisiin yksi isokokoinen lehmus korvaamaan.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset