Lappeenrannan teatterin paikalle tuleva talo vie Oikokatu 3:n asukkailta maisemat

Arkkitehdit Soini & Horto

Vanhan teatterin tontin rakentamien alkaa aikanaan Oikokadun ja Anni Swanin kadun kulmasta. Uuden talon takaa pilkottaa kerrostalo, jossa Anne Hyrkkänen asuu. Havainnekuvissa kerroksia on kuusi, mutta valmiiseen rakennukseen niitä on luvassa yksi lisää.
Vanhan teatterin tontin rakentamien alkaa aikanaan Oikokadun ja Anni Swanin kadun kulmasta. Uuden talon takaa pilkottaa kerrostalo, jossa Anne Hyrkkänen asuu. Havainnekuvissa kerroksia on kuusi, mutta valmiiseen rakennukseen niitä on luvassa yksi lisää.

Anne Hyrkkänen osti asunnon Lappeenrannan keskustasta Oikokadulta noin 15 vuotta sitten. Kerrostalon neljännestä kerroksesta on hyvä maisemat sataman ja Lappeenrannan kirkon suuntaan, ja Kivisalmen kerrostalotkin näkyvät sieltä.

Kivisalmeen Anne Hyrkkänen näkee jatkossakin, mutta iltavalaistulle Lappeenrannan kirkolle hän saa jättää hyvästit, kun vanhan kaupunginteatterin tilalle nousee uusi seitsenkerroksinen talo.

— Illalla kotiin tullessani pysähdyn usein eteiseen, johon olohuoneen ikkuna näkyy, ja ihastelen kirkkoa, joka on on iltavalaistuksessaan upea ilmestys. Ja onhan se päivänvalossakin kaunis katsella. Se näkymä menee, ja tilalle tulee toisen talon ikkunoita, Hyrkkänen sanoo.

Maisemanmenetyksen lisäksi Hyrkkästä harmittaa asunnon arvon mahdollinen laskeminen, kun 20 metrin päähän omista ikkunoista nousee kerrostalo. Sama mietitytti Oikokatu 3:n taloyhtiön hallitusta, joka jätti vanhan teatterin tontin asemakaavamuutoksesta oman mielipiteensä.

Myös Lappeenrannan Killan mielestä seitsemän kerrosta on liikaa.

— Jo tontinluovutuskilpailun voittaneen työn kerrosluvut viisi ja kuusi ovat kaupunkikuvan kannalta ongelmallisia, Kilta toteaa lausunnossaan asemakaavamuutoksesta.

Killan mielestä myöskään uuden rakennuksen polveileva räystäslinja ei sovi Lappeenrannan kaupunkikuvaan eikä kunnioita vastapäätä olevaa kirjastoa.

— Tontille ei ole perusteltua kaavoittaa niin sanottua maamerkkiä — toki Anni Swanin kadun ja Valtakadun terävän kulman huomioonottaminen on myönteinen ja kiinnostava, Killan lausunnossa sanotaan.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.