Lemillä on kaupiteltu Syntymäniemen leirikeskusta neljä vuotta – Seuraavaksi ostajaa etsitään purkamalla rakennukset

Leirikeskus on ollut kosteusvaurioiden takia käyttökiellossa lähes 20 vuotta.

Marleena Liikkanen

Leirikeskus sijaitsee Syntymäisen rannalla Lemillä.
Leirikeskus sijaitsee Syntymäisen rannalla Lemillä.

Syntymäniemen leirikeskus Lemillä ei ole löytänyt uutta omistajaa neljään vuoteen. Kiinteistön kauppaamisen aloitti Lemin seurakunta, ja nyt Taipaleen seurakunta yrittää perässä samaa.

Maa-alue on kooltaan noin 16,6 hehtaaria ja sijaitsee Syntymäisen rannalla. Se on varattu Lemin kunnan yleiskaavassa matkailukäyttöön.

Taipaleen seurakunnan kirkkoneuvosto on päättänyt jatkaa kaupantekoa sen jälkeen, kun rakennukset on purettu. Talouspäällikkö Tiina Lavikan mukaan sitä varten selvitetään purkutyön kustannukset.

Myös se on avoinna, myydäänkö maa-alue kokonaisena vai erikokoisiin määräaloihin pilkottuna.

Leirikeskuksen ruokalarakennus joutui kosteusvaurioiden takia käyttökieltoon 18 vuotta sitten, mikä merkitsi loppua myös kesäkodin leireille.

Syntymäniemen kiinteistöllä on rakennusoikeutta 4 000 neliötä.

Syntymäniemen myyntihinta-arvo oli 300 000–330 000 vuonna 2016. Uusi hintalappu riippuu siitä, tuleeko myyntiin lopulta yksi kiinteistö vai useampia määräaloja.

– Jos kaupat syntyvät, myyntitulot voitaisiin käyttää seurakunnan investointeihin.

Yksi leirikeskus riittää

Taipalsaaren, Savitaipaleen ja Lemin seurakuntien yhdistyminen sujui talouspäällikkö Tiina Lavikan mukaan leirikeskusten osalta melko kivuttomasti.

Syntymäniemi Lemillä oli jo tuolloin poissa leirikäytöstä, samoin Taipalsaaren Vitsai, jossa on nykyisin jäljellä vain saunarakennus.

– Taipaleen seurakunta on voinut keskittää kaiken leiritoiminnan Säkniemen kesäkodille Savitaipaleelle. Se on yhä säännöllisellä ylläpidolla kelpo paikka, vaikka vanhimmat rakennukset ovat 1950-luvulta.

Vitsain kiinteistö on seurakunnan omistuksessa, eikä sen myymisestä ole keskusteltu.

Luetuimmat

Kommentoidut