Venäjä ottaa käyttöön sähköisen viisumin Pietarin ja Viipurin matkoille —  Kokeilujakson ajan viisumi voisi olla ilmainen, matkustajalle tulisi kustannuksia vain matkavakuutuksesta ja kuvasta

Itämatkojen toimitusjohtaja Jukka Jyrkinen uskoo, että uusi e-viisumi on erinomainen asia Venäjän matkojen järjestäjille.

Mika Strandén

Viipuriin voi mahdollisesti jo ensi vuonna matkustaa kahdeksan päivän sähköisellä viisumilla.
Viipuriin voi mahdollisesti jo ensi vuonna matkustaa kahdeksan päivän sähköisellä viisumilla.

Viisumien hankkiminen Venäjän matkoille helpottuu. iVGB.ru-uutissivuston mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi tällä viikolla, että sähköinen viisumi ulotetaan koskemaan myös Pietarin ja Leningradin aluetta. Asetus viisumiuudistuksesta allekirjoitettiin torstaina.

Sähköinen viisumi on jo nyt käytössä Kaliningradissa ja Venäjän kaukoidän rajanylityspaikoilla.

Itämatkojen toimitusjohtaja Jukka Jyrkisen tietojen mukaan Pietarin ja Leningradin alueella maksimissaan kahdeksan vuorokauden mittainen sähköinen viisumi tulisi käyttöön jo ensi vuonna. Leningradin alueeseen kuuluvat myös Imatran, Nuijamaan ja Vaalimaan rajanylityspaikat.

Kahdeksan vuorokauden mittaisen sähköisen viisumin matkailija voisi tilata vaikka kotikoneeltaan. Jyrkisen mukaan sähköinen viisumi voi olla ensi vuonna alkavan kokeilujakson aikana ilmainen, kustannuksia matkustajalle tulisi vain kuvasta ja matkavakuutuksesta.

Kertaturistiviisumi historiaan

Ryhmäviisumissa yhden matkustajan maksettavaksi tulee nykyään 72—80 euroa. Kertaturistiviisumi on samaa hintaluokkaa.

— Venäjän valtio ottaa nyt 35 euroa kertaviisumista. Lisäksi tulevat viisumipalvelukeskuksen 28 euroa ja matkatoimiston osuus, Jyrkinen laskeskelee.

Sähköisen viisumin käytön laajentamisesta koko Venäjän alueelle kerrottiin kesäkuussa Pietarin talousfoorumissa. Silloin puhuttiin vuodesta 2021, mutta nyt suunnitelmia on ilmeisesti joudutettu.

iVGB.ru-uutissivuston mukaan Pietarin kuvernööri Alexander Beglov toivoo, että sähköisen viisumin järjestelmä edistää alueen matkailun kehittämistä.

Joustavuutta lisää ryhmien kokoamiseen

Suomalaisten Venäjän matkoihin sähköinen viisumin toisi Jukka Jyrkisen näkemyksen mukaan kaivattua joustavuutta. Näillä näkymin sähköistä viisumia ei saa heti käyttöön maksamisen jälkeen, vaan sen käsittelyaika on neljä vuorokautta.

— Uskon, että se lisäisi matkailua Venäjälle, esimerkiksi ryhmien kokoaminen olisi helpompaa ja matkat halvempia, kun viisumikustannukset alenisivat.

Viisumiuudistuksen jälkeenkin Venäjän matkoja järjestäville yrityksille ja myös viisumifirmoille jää Etelä-Karjalassa työsarkaa.

— Monikertaviisumejahan tämä ei korvaa, eikä kaikilla ole mahdollisuutta hakea sähköistä e-viisumia kotikoneelta. Voisiko sitten ryhmille hakea sähköisiä viisumeja vaikka matkatoimiston kautta, Jyrkinen pohtii.

Sähköisen viisumin käyttöönotto Suomen kaakkoisrajalla vaatii tietysti sen, että rajanylityspaikoilla on valmiudet asian hoitamiseen.

— Jos asetus on jo Venäjällä allekirjoitettu, niin eiköhän systeemi kehitetä käyttöön rajallakin, Jukka Jyrkinen arvioi.