Eksoten ylilääkäri: Pelkkä koronavilkkuhälytys ei tarkoita, että pitää mennä koronatestiin tai jäädä täyseristykseen – Hälytyksen pitäisi herättää varovaisuuteen ja oireiden tarkkailuun

Koronavirus: Ylilääkäri Sami Raasakan mukaan varsinaisista, merkittävistä altistumisista pyritään olemaan suoraan yhteydessä asianosaisiin.

Marja Tarvainen

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Matkapuhelimeen ladattavan, mahdollisesta korona-altistuksesta varoittavan koronavilkun hälytys on saanut ihmisiä ymmälleen. Pitääkö mennä testiin? Pitääkö jättäytyä karanteeniin? Saako mennä töihin, ja onko lupa mennä työpaikalle, jossa on tiukat koronaohjeet?

Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka sanoo, että sovellus itsessään antaa ohjeet jatkotoimille hälytyksen jälkeen. Kannattaa siis ensin pysähtyä, rauhoittua ja lukea ohjeet.

Jos mitään koronan oireita ei ole, koronavilkkuhälytyksen jälkeen kannattaa käyttää harkintaa sosiaalisissa kontakteissa, välttää joukkokokoontumisia ja tilanteita, joissa turvavälejä ei voi noudattaa. Maskin käyttö tarvittaessa ei ole liioittelua.

Merkittävästä altistumisesta soitetaan erikseen

Työnantajan kanssa voi neuvotella mahdollisuudesta etätöiden tekemiseen.

– Täytyy muistaa, että koronavilkkuhälytys ei ole varsinainen merkitsevä altistuminen. Sellaiset pyritään löytämään, kun tartuntoja jäljitetään, ja niistä ollaan altistuneisiin yhteydessä, Raasakka kertoo.

– Koronavilkkuhälytys ei sinänsä tarkoita, että kannattaisi mennä testeihin tai pitäisi varsinaisesti eristäytyä täydelliseen karanteeniin, kuten virallisen terveydenhoitohenkilökunnalta tulleen ilmoituksen jälkeen tulee tehdä.

Myös koronavilkkuhälytyksen saaneen perhe voi jatkaa normaalia elämäänsä, samoilla varovaisuusohjeilla höystettynä. Työnantajalle voi vilkkuhälytyksestä varmuuden vuoksi kertoa.

Jos koronaoireita sitten ilmaantuu, ohjeena on tehdä Omaolo-oirearvio osoitteessa omaolo.fi, josta saa ajan näytteenottoa varten, tai Eksoten alueella soittaa arkipäivisin hyvinvointi- tai terveysasemalle, muina aikoina päivystysapuun 116 117.

Oireettomana ei pääse myöskään kaupallisten lääkäriasemien koronatesteihin ilman lähetettä esimerkiksi työterveydestä. Lääkäriasemilla testit maksavat noin 200–400 euroa todistuksineen päivineen.

Eekoon henkilökunnalla ei tartuntoja

Etelä-Karjalan osuuskaupan Eekoon toimitusjohtaja Juha Riikola kertoo, että henkilökunnalla ei ole vielä ilmennyt koronavilkkuhälytyksiä. Muuten testejä on tehty useita, mutta myöskään yhtään koronatartuntaa ei ole ilmennyt.

Eekoolla on töissä vähän yli tuhat ihmistä ja se on maakunnan merkittävimpiä työnantajia.

– Jos koronavilkku hälyttää, siitä pitää välittömästi ilmoittaa työnantajalle ja ottaa yhteys terveydenhuoltoon, koronavilkkuohjeiden mukaisesti. Pitää tehdä oirearvio, ja päätös testistä tai karanteeniin asettamisesta tulee sitten terveysviranomaisilta, Riikola kertoo.

– Jos on täysin oireeton, työntekijä voi tulla normaalisti töihin, ja hänelle järjestetään sellaista työtä, missä ei olla kontaktissa muiden ihmisten kanssa. Karanteeniin ei siinä vaiheessa määrätä. Kaikki suojavälineet, kuten visiirit ja maskit ovat myös käytössä.

Joillekin on mahdollista tehdä myös etätöitä.

– Jos oireita ei 10 päivän sisällä ilmaannu, työntekijä palaa samaan paikkaan kuin missä työskenteli ennenkin, Riikola kertoo Eekoon käytännöistä.

Jos on vähänkään oireita, työntekijä menee testien kautta ja mahdolliseen karanteeniin.

– Emme ota minkäänlaisia riskejä tässä asiassa. Meillä on myös vahva suositus suojavälineiden käytöstä, ja kaikki ovat niillä varustautuneita, ja työntekijöitä on pleksillä suojattu.

Luetuimmat