Poliitikkojen Honkaharju-veto sotki pasmat — Itkonen: ”Nyt ollaan vähän että mitä tässä oikein tapahtuu”, Roslakka: ”Mielenkiinnolla odotan, mitä tällä kaikella on tarkoitettu”

Itkosen mielestä vuodeosastot pitää keskittää keskussairaalan tyhjään torniin alkuperäisen suunnitelman mukaan, vaikka poliitikot säilyttäisivät Honkaharjun osastot. Eksote ja Imatra eri mieltä siitä, kumpi tekisi vuokrasopimuksen Honkaharjun omistajan eli Attendon kanssa.

Minna Mänttäri

Pääosin tyhjillään oleva keskussairaalan A-torni on kauas näkyvä maamerkki. Torni saneerataan muualta siirrettäville vuodesastoille.
Pääosin tyhjillään oleva keskussairaalan A-torni on kauas näkyvä maamerkki. Torni saneerataan muualta siirrettäville vuodesastoille.

Pääosin tyhjillään oleva Etelä-Karjalan keskussairaalan A-torni peruskorjataan kokonaan vuodeosastoiksi alkuperäisen suunnitelman mukaan. Näin ainakin esittävät Eksoten johtavat virkamiehet siitä huolimatta, että Eksoten valtuuston mukaan Honkaharjun vuodeosastot pysyvät Imatralla.

Tornin saneerauksen pitäisi valmistua vuoden 2022 loppuun mennessä. Torniin siirtyvät alkuperäisen suunnitelman mukaan Honkaharjun, Armilan ja Savitaipaleen vuodeosastot sekä akuutin geriatrian osasto.

Ilman muuta vuodeosastot pitää keskittää alkuperäisen suunnitelman mukaan. — Pentti Itkonen

Toimitusjohtaja Pentti Itkonen toteaa, että poliitikkojen linjaukset Honkaharjun toimintojen jatkumisesta tuli virkamiehille täytenä yllätyksenä. Kun keskittämisestä livetään, kuntien vaatima ja Eksoten laatima kustannusura joutuu koetukselle.

— Ennen tornin valmistumista on koko ajan käytävä neuvotteluja Honkaharjusta. Ilman muuta vuodeosastot pitää keskittää alkuperäisen suunnitelman mukaan, sanoo Itkonen.

Terveys- ja vanhuspalvelujen johtaja Tuula Karhulan mukaan tornin vuodeosastot tarvitaan joka tapauksessa, vaikka Honkaharju ei torniin siirrykään.

— Paikat helpottaisivat ylipaikkatilanteissa. Vuodeosastoja saatetaan tarvita senkin takia, että Hyksin Oy:n kautta saadaan mahdollisesti leikkauksia tänne.

Karhulan mukaan alkuperäinen keskittämissuunnitelma oli tehty tiukalla talousraamilla. Nyt sitä ilmeisesti höllennetään.

kai skyttä

Imatra myi Honkaharjun Attendolle tarpeettomana. Nyt Honkaharjun vuodeosastot kuitenkin halutaan säilyttää ja sijoittaa tuleva sote-keskuskin rakennukseen.
Imatra myi Honkaharjun Attendolle tarpeettomana. Nyt Honkaharjun vuodeosastot kuitenkin halutaan säilyttää ja sijoittaa tuleva sote-keskuskin rakennukseen.

Hoiva- ja vuodeosastopaikkoja uhkaa tulla liikaa

Samalla kun vuodeosastopaikkoja näyttäisikin tulevan suunniteltua enemmän, rakentavat etenkin hoivajätit uusia hoivapaikkoja ahkerasti. Itkonen uumoilee, että muutaman vuoden päästä havaitaan paikkoja olevan liikaa.

Esimerkiksi liudan sote-kiinteistöjä Imatralta ostanut Attendo rakentaa. Imatralle on Karhulan mukaan valmistumassa kahdessa vuodessa 90 uutta tehostetun palveluasumisen paikkaa. Niistä 60 korvaa vanhoja huonokuntoisia yksiköitä ja 30 kasvattaa paikkalukua. Honkaharjussa on 60 vuodeosastopaikkaa.

Itkonen ihmettelee Imatran johtavien poliitikkojen kertomia suunnitelmia pitää tuleva sote-keskuskin Honkaharjussa. Itkosen mukaan poliitikot yllättivät Eksoten ja Imatran virkamiehet.

— Nyt ollaan vähän että mitä tässä oikein tapahtuu. Vaikka totta kai meidän pitää kunnioittaa Imatran poliittisia päätöksiä.

Tätä menoa kustannukset karkaavat käsistä

kai skyttä

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen pitäisi kiinni vuodeosastojen keskittämissuunnitelmista.
Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen pitäisi kiinni vuodeosastojen keskittämissuunnitelmista.

Karhula toteaa, että vaikka Eksote jatkaisi nykyisellä hyvin avohoitopainotteisella palvelurakenteella, hoivan kustannukset ylittävät erikoissairaanhoidon kustannukset vuonna 2030.

Itkosen mukaan juuri tämän takia Eksote vie eteenpäin toimintakykyyn, työhyvinvointiin ja digitalisaatioon liittyviä toimenpideohjelmia.

— Tiedämme hyvin, että palvelutarve kasvaa. Mutta yksinkertaisesti raha ei riitä siihen, että tämä ongelma ratkaistaan rakentamalla lisää paikkoja ja palkkaamalla lisää henkilöstöä. Eksoten johdon vastuulla on hakea ratkaisu toimintaa kehittämällä. Muuten joudutaan hallitsemattomiin leikkauksiin.

Lappeenrannankin päässä keskittämissuunnitelmissa otetaan ehkä takapakkia. Päivystyksen ruuhkien takia Eksote selvittää, olisiko Armilan ja Sammonlahden kiirevastaanotot syytä siirtää entiselleen ja pois keskussairaalalta.

Itkonen pitää Sammonlahden paluumuuttoa mahdollisena, mutta Armilan epätodennäköisenä. Karhula ei ota kantaa ennen selvityksiä.

Poliitikkojen yllättämä Roslakka pesee Imatran kädet

Kai Roslakka: Eksoten johdon ja valtuuston selvitettävä keskenään

kai skyttä

Imatran kaupunginjohtaja Kai Roslakan mielestä osa poliitikkojen palvelurakennelinjauksista on ollut epäselviä ja yleisluontoisia.
Imatran kaupunginjohtaja Kai Roslakan mielestä osa poliitikkojen palvelurakennelinjauksista on ollut epäselviä ja yleisluontoisia.

Imatran kaupunginjohtaja Kai Roslakka kertoo tulleensa poliitikkojen yllättämäksi samoin kuin Eksoten Pentti Itkonenkin.

— Tässä vaiheessa en osaa sanoa, onko tuo yllätys hyvä vai huono, muotoilee Roslakka.

Imatran poliitikot puhuvat nyt niin Honkaharjun vuodeosastojen kuin sote-keskuksenkin pysymisestä Honkaharjussa.

Roslakka korostaa Eksoten valtuuston linjausta maakunnan kahdesta isosta sote-keskuksesta.

— Se oli keskeisin asia. Muu oli epäselvää. Myös Imatran valtuuston aiempi ponsi vuodeosastojen säilymisestä oli aika yleisluontoinen. Mielenkiinnolla odotan, mitä tällä kaikella on tarkoitettu. Selvittäminen on kokonaan Eksoten toimivan johdon ja Eksoten valtuuston välinen asia.

Itkonen sälyttää vastuuta Honkaharjusta Imatralle

Itkonen mukaan on nurinkurista, että Imatra ensin möi Honkaharjun Attendolle sillä perusteella, ettei rakennuksella ollut jatkossa Eksotelle käyttöä.

— Imatra jo esitteli Eksotelle luonnoksia uudesta sote-keskuksesta Imatrankoskella. Ja nyt myydylle Honkaharjulle pitäisikin tehdä iso peruskorjaus, ja sen tekisi Attendo, sanoo Itkonen.

Itkosesta on selvää, että Attendo vaatii vuokraajaa sitoutumaan ainakin 10 vuoden sopimukseen peruskorjauksen jälkeen.

— Eksote ei voi nykyisen rajoituslain takia sitoutua pitkiin sopimuksiin. Imatran on vuokrattava Honkaharju Attendolta, joka vuokraisi sen edelleen Eksotelle, katsoo Itkonen.

Itkonen kysyy, että kuka maksaa kasvaneet kustannukset.

— Pitääkö Imatran kysyä Ruokolahdelta, Rautjärveltä ja Parikkalalta, ovatko ne halukkaita osallistumaan Honkaharjun peruskorjaamiseen moderniksi sairaalaksi. Epäilen.

Roslakan mukaan Attendon ja Eksoten välinen asia

Roslakka ihmettelee Pentti Itkosen ajatuksenjuoksua.

— Imatran kaupungilla ei ole tuon asian kanssa mitään tekemistä eikä siinä kokonaisuudessa mitään roolia. Honkaharju on kokonaan Eksoten ja Attendon välinen asia. Attendo omistaa ja Eksote vuokraa.

Roslakka pitää puheita Honkaharjun kustannusten jyvittämisestä pohjoispään kunnille omalaatuisina.

Roslakka hämmästelee Eksoten johdon esitystä saneerata keskussairaalan koko A-torni vuodeosastoiksi, vaikka Honkaharjuun jäisi osastoja.

— Tähän saakka on kerrottu, ettei vuodeosastotarvetta paljon ole, kun asiat hoituvat hoidon porrastuksella. Lisäksi Eksten johto epäilee, että maakuntaa tulee liikaa hoivapaikkoja, ja kuitenkin A-torni saneerataan vuodeosastoiksi. Aika erikoinen ratkaisu.