Paperiliitto ja Metsäteollisuus eivät saaneet aikaan sopua – lakko alkoi aamulla Etelä-Karjalassa esimerkiksi Stora Enso, UPM:n ja Metsä Groupin tehtailla

Paperiliiton mukaan osapuolten näkemykset ovat yhä liian kaukana. Tuotannollinen toiminta lakkaa paperiteollisuudessa maanantaiaamuna työvuoron päättyessä kello 6 tai klo 7.

Lukas Pearsall

Paperiliitto ja Metsäteollisuus eivät saaneet aikaan sopua – lakko alkoi aamulla Etelä-Karjalassa esimerkiksi Stora Enso, UPM:n ja Metsä Groupin tehtailla

Yhdeksän tuntia kestäneet neuvottelut eivät tuoneet tulosta paperiteollisuuden työehtoriitaan sunnuntaina.

Paperiteollisuuden lakko alkoi maanantaiaamuna.

Työtaistelu pysäyttää työt useassa eteläkarjalaisessa toimipaikassa. Katso Paperiliiton lista täältä ja Teollisuusliiton lista täältä.

Tuotannollinen toiminta loppui paperiteollisuuden työvuoron päättyessä kello kuudelta tai kello seitsemältä. Lakon piiriin kuuluu Paperiliiton mukaan noin 9 000 liiton jäsentä.

Lakon oli aluksi määrä kestää kaksi viikkoa, mutta sunnuntai-iltana Paperiliitto ilmoitti pidentävänsä lakko kolmannella viikolla. Näin ollen lakko kestää aina 17. helmikuuta asti, jos työehtosopimusneuvotteluissa ei synny ratkaisua.

Lakon piiriin kuuluu useita eri toimipisteitä muun muassa Metsä Boardista, Stora Ensosta ja UPM:stä. Työtaistelu pysäyttää myös Stora Enson Imatran tehtaat, UPM:n Kaukaan tehtaat, Metsä Fibren ja Metsä Boardin Joutsenon ja Simpeleen tehtaat.

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén kertoi STT:lle aamuyöllä tekstiviestitse, että ratkaisua ei sunnuntain neuvotteluissa syntynyt. Hän kuvaili keskusteluja hyviksi.

STT ei tavoittanut Paperiliiton edustajaa. Liitto kertoo sivuillaan, että osapuolten näkemykset olivat yhdeksän tunnin neuvottelujen jälkeen yhä liian kaukana toisistaan.

Sovittelua jatketaan tiistaina 28. tammikuuta.

Metsäteollisuus ilmoitti työsulusta

Metsäteollisuus puolestaan ilmoitti sunnuntaina helmikuussa alkavasta kolmen vuorokauden työsulusta paperi-, kartonki- ja selluteollisuudessa. Työsulun on määrä alkaa 10. helmikuuta ja se järjestetään 12 tuotantolaitoksessa. Sen piiriin kuuluu muun muassa Metsä Fibren, Storan Enson ja UPM:n tehtaita.

Paperiliiton laajennettu lakko koskee sulun päätyttyä myös sulutettuja yrityksiä.

Maanantaina alkoi myös Teollisuusliiton julistama lakko mekaanisessa metsäteollisuudessa. Sahoja on myös Etelä-Karjalassa.

Sahoja ja vaneritehtaita koskevan sopimuksen sovittelu jatkuu Teollisuusliiton mukaan Bulevardilla seuraavaksi tiistaina. Liiton mukaan lakon piirissä on yli 6 000 työntekijää.

Lakkojen piti alun perin alkaa maanantaina myös kemian alalla ja teknologiateollisuuden toimihenkilöiden keskuudessa, mutta työministeri Tuula Haatainen (sd.) siirsi molempia lakkoja kahdella viikolla. Nyt kyseisten lakkojen on määrä alkaa maanantaina 10. helmikuuta.

Metsäalan työehtosopimusta koskevan kiistan polttopisteessä ovat palkankorotukset sekä 24:n palkattoman kiky-tunnin kohtalo.

Teknologiateollisuuden kiky-tunneista luovuttiin vuodenvaihteessa. Paperiliitto ilmoitti aiemmin tammikuussa, että kiky-tuntien aika on myös paperiliittolaisten osalta ohi.

Muokattu 27.1.2020 kello 8.25: Lisätty maininta Etelä-Karjalasta ja linkit Paperiliiton ja Teollisuusliiton listoihin lakon alaisista toimipaikoista, muutettu aikamuotoja imperfektiin.

Luetuimmat