Suomen kansalaisena Suomessa 22 vuoden ajan — Haki silti turvapaikkaa ja nosti perusteettomasti vastaanottorahaa 5 200 euroa

Suomeen vuonna 1987 tullut irakilaistaustainen mies sai kansalaisuuden vuonna 1993. Hän ilmoittautui turvapaikanhakijaksi Kotkassa heinäkuussa 2016.

Sami Heiskanen

Irakilaistaustainen mies keksi hakea turvapaikkaa Kotkasta asuttuaan Suomessa jo 22 vuotta. Aihekuva. Kuvan henkilö ei liity tapaukseen.
Irakilaistaustainen mies keksi hakea turvapaikkaa Kotkasta asuttuaan Suomessa jo 22 vuotta. Aihekuva. Kuvan henkilö ei liity tapaukseen.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto on selvittänyt hyvin erikoislaatuisen turvapaikan hakemiseen liittyvän väärinkäytöksen. Suomessa noin 30 vuotta asunut ja vuonna 1993 kansalaisuuden saanut irakilaistaustainen mies haki väärillä henkilötiedoilla turvapaikkaa Suomesta ja läpäisi hakemiseen liittyvät valmistelevat viranomaistoimenpiteet.

Esitutkinnassa on myöhemmin selvitetty, että mies ennätti nostaa perusteettomasti turvapaikanhakijalle kuuluvaa vastaanottorahaa vuoden ja viiden kuukauden aikana yhteensä 5 200 euroa.

Rajavartiolaitos epäilee irakilaistaustaista miestä rekisterimerkintärikoksesta, väärennyksestä ja petoksesta. Jutun esitutkinta on valmistunut ja asia on siirtynyt syyteharkintaan.

Tavoitteli taloudellista hyötyä

Epäilty haki turvapaikkaa Kotkassa syksyllä 2016 väärillä henkilötiedoilla. Huijausepäily paljastui viime syksynä, kun Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostiedusteluyksikkö selvitti riskianalyysillä oman toiminta-alueensa kautta laittomasti Suomeen saapuneeksi ilmoittaneiden henkilöiden todellisia maahantuloreittejä ja maahantulotapaa.

Tutkinnanjohtaja Ville Mihlin mukaan analyysin perusteella esiin nousseita tapauksia ryhdyttiin selvittämään tarkemmin. Tässä tarkoituksessa rajavartiosto puhutti myös rikoksista epäiltyä henkilöä. Lisätutkinta vahvisti epäilyjä, että miehen esittämä kertomus ei ollut totuudenmukainen. Silloin paljastui myös tämän todellinen henkilöllisyys.

Esitutkinnassa epäilty on kertonut hakeneensa turvapaikkaa saadakseen taloudellista hyötyä.

Päätöksen pohjana turvapaikkapuhuttelu

Turvapaikkatutkinnassa poliisin tehtävänä on selvittää hakijoiden henkilöllisyys ja matkareitti. Varsinaisen turvapaikkapäätöksen pohjana on Maahanmuuttoviraston turvapaikkapuhuttelu, jossa selvitetään hakijan suojelutarve. Turvapaikkaprosessi raukeaa, jos henkilön tiedetään poistuneen maasta.

Henkilöllisyyden selvittämiseksi turvapaikan hakijoilta otetaan myös sormenjälkitunniste, joka rekisteröidään Schengen-alueen yhteiseen tietokantaan. Rekisteröinnillä selvitetään, onko samoilla biometrisilla tunnisteilla haettu turvapaikkaa aiemmin toisesta Schengen-maasta.

Turvapaikan hakemiseen liittyvä rekisteri ei ole linkitetty kansallisiin rekistereihin, jotka käyttävät sormenjälkiä tunnistustietoina.

Suomalaisilta sormenjälkitunniste otetaan passihakemuksen yhteydessä ja silloin, kun henkilö rekisteröidään epäiltynä rikoksesta.

Kommentoidut