Pelkät kondomit eivät riitä: 17-vuotias Aino Miikki vaatii ilmaisia ehkäisypillereitä nuorille — Lappeenrannassa se maksaisi yli puoli miljoonaa euroa vuodessa

THL ja Väestöliitto ovat ajaneet maksutonta ehkäisyä nuorille vuosia, mutta kunnilta puuttuu rahaa ja panostusta. Lappeenrannassa asiaa on pohdittu valtuustoryhmissä.

Kai Skyttä

Aino Miikki pitää ilmaisen ehkäisyn tarjoamista nuorille myös tasa-arvoasiana. E-pillereiden ei pitäisi jäädä kokonaan tytön maksettavaksi.
Aino Miikki pitää ilmaisen ehkäisyn tarjoamista nuorille myös tasa-arvoasiana. E-pillereiden ei pitäisi jäädä kokonaan tytön maksettavaksi.

Aino Miikki, 17, äimistyi, kun luki uutisen ilmaisten kondomien jakamisesta imatralaisnuorille.
Imatran kaupunginhallitus on esittänyt valtuustolle 2 000 ilmaisen kondomin jakamista nuorille ensi vuonna. Maksutonta hormonaalista ehkäisyä Imatra ei kuitenkaan pysty tarjoamaan.
Eihän tuo ole mitään! mietti Miikki.
— En halua haukkua päätöstä — on hienoa, että nuoria ajatellaan. Mutta 2 000:n kondomin jakaminen on tosi pieni asia, jos nyt kerran maksuttoman ehkäisyn eteen on päätetty tehdä jotain. Satunnainen kondomien jako ei ole pysyvää ehkäisyä. Myös ehkäisypillerit ja kierukat pitäisi tarjota nuorille ilmaiseksi, Imatralla lukiota käyvä Miikki sanoo.


Miikki on samaa mieltä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Väestöliiton, Käypä hoito -suosituksen ja Suomen kätilöliiton kanssa. Ne ovat jo vuosien ajan suositelleet maksuttoman hormonaalisen ehkäisyn ja kondomien tarjoamista alle 25-vuotiaille nuorille aikuisille.
Vain kourallinen kuntia on tarttunut haasteeseen.

Päivi Virta-Salo

Hinta-arvioissa lähteinä käytetty Eksotea ja Väestöliittoa.

Se olisi kaupungille tärkeä vetovoimatekijä ja näyttäisi, että hei, täällä ajatellaan nuoria.

Hormonaaliseen ehkäisyyn eri riitä määrärahoja

Imatran kaupungille kondomien hankinta on muutamien tuhansien eurojen kuluerä.
Sen suuruinen summa on hyvinvointipalveluiden päällikön Arja Kujalan mukaan mahdollista kustantaa. Ehkäisypillereiden tai kierukoiden ilmaisjakeluun ei kuitenkaan ole varaa.
— Joskus vaikeita päätöksiä joutuu tekemään. Ehkäisypillereiden ja kierukoiden lääkekustannukset eivät kuulu Eksoten ja Imatran välisen palvelusopimuksen piiriin. Hormonaalisen ehkäisyn tarjoaminen tarkoittaisi lisäostoa Eksotelta, ja nyt meillä ei ole määrärahoja sitä varten, Kujala sanoo.

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että talousarvioon 2018 ei varata erillismäärärahaa ilmaisten ehkäisypalvelujen ostoon.
Kujala myöntää, että jos 15—25-vuotiaille tarjottaisiin maksutta myös ehkäisypillerit ja kierukat, pystyttäisiin ei-toivottuja raskauksia ehkäisemään paremmin.

Lappeenrannassa valtuustoryhmät keskustelevat asiasta, vihreät nuoret aktiivisia

Lappeenrantalaisille nuorille pitäisi taata ilmainen ehkäisy, sanoo Lappeenrannan nuorisotoimenjohtaja Sirpa Räikkönen.
— Maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen voisi ajaa nuoria nykyistä paremmin seksuaalineuvonnan piiriin ja ottamaan selvää asioista.
Lappeenrannan vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Virpi Junttila arvelee, että maksuttoman ehkäisyn edistäminen on jäänyt, koska asia ei ole ollut kenenkään käsissä.
— Vihreät nuoret ovat olleet aktiivisia. Perehdymme asiaan lisää ja viemme sitä eteenpäin. Sitä, edistetäänkö asiaa puolueiden nuorisojärjestöjen kautta vai valtuustoaloitteena, en vielä osaa sanoa, Junttila sanoo.
Demareiden Sanna Koskenranta kertoo, että asiasta on keskusteltu valtuustoryhmässä. Henkilökohtaisesti hän pitää nuorten maksutonta ehkäisyä tarpeellisena.
Keskustan ja perussuomalaisten ryhmissä ei ole puhuttu aiheesta.
— En tiedä, nouseeko asia esille seuraavassa kokouksessa, kun budjettia käsitellään, kertoo Ilpo Heltimoinen perussuomalaisista.

Päivi Virta-Salo.

Hinta-arvioissa lähteinä käytetty Eksotea ja Väestöliittoa.

"Hinta kirpaisee minun ikäisiäni"

Aino Miikillä ei tällä hetkellä ole tarvetta säännölliseen ehkäisyyn. Hinta kuitenkin mietityttää.
— Hinta kirpaisee minun ikäisiäni. Se on suuri hinta, jos vanhemmat eivät tue ja summa menee omista rahoista.
Etelä-Karjalan vihreissä nuorissa toimivan Miikin mielestä kyseessä on myös tasa-arvoasia: ehkäisypillerit lankeavat parisuhteessa usein nuoren naisen maksettavaksi, koska nainen niitä syö. Kaikilla nuorilla ei myöskään ole saman verran rahaa käytettävissään.
— On kuntia, joissa on säästetty, kun on otettu ilmainen ehkäisy käyttöön. Se olisi kaupungille tärkeä vetovoimatekijä ja näyttäisi, että hei, täällä ajatellaan nuoria.

Kuntalaisaloite ei ottanut tuulta alleen

Päivi Virta-Salo

Hinta-arvioissa lähteinä käytetty Eksotea ja Väestöliittoa.

Lappeenrantalainen Rico Martikainen, 20, jätti maaliskuussa Kuntalaisaloite.fi -sivustolle aloitteen, jossa hän perää maksutonta ehkäisyä kaikille alle 25-vuotiaille lappeenrantalaisnuorille. Hänen mielestään ilmaisia kondomeja jaetaan jo nyt monessa paikassa, mutta se ei yksistään riitä.
— Ehkäisypillereiden ja kierukoiden käyttäminen ehkäisee paremmin ei-toivottuja raskauksia, sanoo lähihoitajaksi valmistunut, Etelä-Karjalan vihreissä nuorissa vaikuttava Martikainen.


Martikaisen mukaan maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen nuorille on tärkeä asia, koska moni alle 25-vuotias muuttaa omilleen ja rahat menevät elämisen perustarpeisiin.


Esimerkiksi Lappeenranta tarjoaa maksuttomat e-pillerit tai ehkäisyrenkaat kuudeksi kuukaudeksi ehkäisyn aloittajalle. Kondomeja on saatavilla kouluterveydenhuollosta ilmaiseksi, mutta ei siten, että niitä jaettaisiin käytettäväksi säännölliseen ehkäisyyn.

"Nuoret ovat seksuaalisia ja haluavat kokeilla asioita"

Päivi Virta-Salo

Hinta-arvioissa lähteinä käytetty Eksotea ja Väestöliittoa.

Aloite ei ole saanut niin paljon huomiota kuin Martikainen toivoi, ja siksi hän miettii uuden jättämistä.
— Päättäjät miettivät alkuinvestointia ja rahoitusta, että mistä se vedetään. Jotkut vanhemmat ihmiset ovat myös vanhanaikaisia. He eivät ymmärrä sitä, että monet nykynuoret ovat seksuaalisia ja haluavat kokeilla asioita. Se on normaali ja terve asia. Mitä maksaa kunnalle?
Lappeenrannassa on noin 4 500 15—25 vuotiasta naista. Jos heille kaikille tarjottaisiin ilmaiseksi 120 euron arvoiset e-pillerit, tarkoittaisi se vuodessa noin 540 000 euron kustannuksia.
Imatralla on 1 367 15—25-vuotiasta naista. Jos heille kaikille tarjottaisiin ilmaiseksi 120 euron arvoiset e-pillerit, tarkoittaisi se vuodessa 164 000 euron kustannuksia.
Lasku voisi tippua kymmenillä tuhansilla euroilla, mikäli aborttien kuntalaskutus pienentyisi maksuttomien e-pillereiden myötä.
Arviot ehkäisypillereiden hinnasta ja nuorten naisten määrästä saatu Eksotesta.

Kai Skyttä

Imatralla jaetaan 2000 kondomia nuorille ilmaiseksi.