Geokätköily innostaa Lari-Pekka Ruotsia, ja hän innostaa muita harrastukseen tänään maakuntakirjastossa

Lari-Pekka Ruotsi

Nimimerkki Ruotsla eli Anne-Mari ja Lari-Pekka Ruotsi kätkön etsinnässä Andorran korkeimmilla huipuilla vuonna 2010.
Nimimerkki Ruotsla eli Anne-Mari ja Lari-Pekka Ruotsi kätkön etsinnässä Andorran korkeimmilla huipuilla vuonna 2010.

Kahdeksan vuotta sitten imatralainen Lari-Pekka Ruotsi etsi ensimmäiset geokätkönsä yhdessä puolisonsa Anne-Mari Ruotsin kanssa.

— Osuimme silloin samalle samalle kätkölle yhtä aikaa joutsenolaisen kätköilyparin kanssa. He kertoivat löytäneensä jo 170 kätköä. Me olimme, että vau, Ruotsi kertoo.

Heillä oli silloin saldona 15 kätköä. Nyt Ruotsien löytämiä kätköjä on liki 3 500, yhteensä 32 maassa.

Vastapainoksi Ruotsit ovat tehneet 360 kätköä, pääasiassa mysteerikätköjä.

— Mysteerikätkön etsiminen alkaa kotisohvalta, jossa pitää ratkaista jonkinmoinen arvoitus. Sen ratkaisemalla saa käyttöönsä koordinaatit, jotka vievät maastossa kätkölle.

Osa heidän kätköistään on jo poissa käytöstä.

— Poistimme juuri Baarikärpäsen Imatra -kätkön. Kätkö oli ollut niin kauan samalla paikalla, että maasto oli jo kulunut. Oli aika arkistoida se.

Kätköjen arkistointi tapahtuu samassa paikassa kuin niiden julkaiseminenkin — yhdysvaltalaisella geocaching.com-sivustolla. Sinne myös kätköiljät ilmoittavat löytönsä.

Ruotsi suosittaa harrastusta pariskunnille yhteisen ajan viettoon. Kätköilyn voi yhdistää vaeltamiseen, melomiseen, Lapin-hulluuteen, lintubongaukseen, autoiluun.

— Me olemme fuusioineet sen marjastukseen, sienestykseen, koiran kanssa ulkoiluun ja matkailuun.

Kaikille kätköily ei kuitenkaan sovi.

— Jos on addiktoituva persoonallisuus, ei pidä minua kuunnella. Harrastus on vienyt monta hyvää ihmistä, heidän kaiken vapaa-aikansa ja tuhansia euroja rahaa.

Aiheesta laajemmin päivän painetussa lehdessä ja Etelä-Saimaan mobiilisovelluksessa.

Lari-Pekka Ruotsi opastaa yleisöä geokätköilyyn Lappeenrannassa maakuntakirjaston Heili-salissa maanantaina 16.5. klo 17.30. Kirjastosta siirrytään ulos kokeilemaan kätköilyä.

Kaija Lankia