"Vitriiniin lisää tarjottavaa, ja kenties keittotarjoilua" — Lappeenrannan lentokentän maapalveluvastaava, päällikkö ja ravintolayrittäjä kertovat, miltä tuntuu, kun reittilennot alkavat tänään

Lappeenrannan lentoasema palaa keskiviikkona reittilentojen aikakauteen ja kentän henkilökunta tekee pitkästä aikaa iltavuoron. Henkilökunnan motivaation kannalta tämä on hyvä juttu, toteaa lentoaseman päällikkö.

Mika Strandén

Janne Paajanen luottaa siihen, että lentokentän rutiinit sujuvat. Henkilökunta osaa hommansa.
Janne Paajanen luottaa siihen, että lentokentän rutiinit sujuvat. Henkilökunta osaa hommansa.

Lentoaseman päällikkö Petteri Lehti vilkaisee ulos ikkunasta kiitoradan suuntaan. Toistaiseksi sää näyttää hyvältä. Keskiviikkona lentoaseman henkilökunta tekee pitkästä aikaa iltavuoron.

Vahvuutta illassa on kaiken varalta reilusti: paikalla on kunnossapidossa kuusi, lähtöselvityksessä kolme ja turvatarkastuksessa kuusi henkilöä. Lisäksi paikalla on lennonjohtaja sekä lentoaseman päällikkö.

Kaiken halutaan sujuvan hyvin. Lehti luottaa henkilökuntaan, ja Ryanair on täsmällinen ja luotettava yhtiö asioinnin kannalta.

Mika Strandén

Laura Mikkola lupaa Vanhan Pilotin palvelevan lentomatkustajia kysynnän ja toiveiden mukaan.
Laura Mikkola lupaa Vanhan Pilotin palvelevan lentomatkustajia kysynnän ja toiveiden mukaan.

— Pitkään tätä on odotettu. Tämä on henkilökunnan motivaation kannalta hyvä juttu, Lehti sanoo.

Lentokentällä on töissä henkilökuntaa vakituisina 10 henkilöä, lisäksi 15 on tarvittaessa töihin tulevia. Lennonvarmistuspalvelut ostetaan ANS-Finlandilta, jolta tulee myös lennonjohtaja.

Vitriiniin tarjolle lisää purtavaa

Lentokentän ravintola Vanha Pilotti avautuu keskiviikkoiltana kuudelta ja on auki niin pitkään, että matkustajat ovat hävinneet turvatarkastuksen läpi ja heidän saattajansa poistuneet.

— Tarpeen ja tilanteen mukaan olemme auki lentopäivinä, kertoo ravintolan yrittäjä Laura Mikkola. Kolmatta vuotta ravintolaa pyörittäneelle Mikkolalle reittilennot tuovat uuden tilanteen. Tähän asti hänen aikanaan paikka on toiminut lähinnä lounasruokailun varassa.

— Vitriiniin lisäämme tarjolle myytävää, kuten ehkä salaatteja. Saatamme kokeilla keittotarjoiluakin. Meillä on myös anniskeluoikeudet. Paljon riippuu siitä kuinka aikaisin matkustajat tulevat kentälle, Mikkola pohti.

Ravintola työllistää kolme henkilöä. Sillä pärjätään myös uudessa tilanteessa.

"Muista tehdä netissä lähtöselvitys"

Janne Paananen vastaa lentoaseman maapalveluista. Hän vastaa muun muassa siitä, että lähtöselvitykset sujuvat ja matkatavarat menevät koneeseen. Hän hoitaa yhteydenpidon koneen kapteeniin ja vie tälle lopuksi listat matkustajista sekä tavaroista.

— Olen ollut töissä Helsinki-Vantaalla ja Tampereella, mutta todella mielelläni muutin  vuonna 2016 Lappeenrantaan takaisin, kun siihen tarjoutui tilaisuus. Olen täältä lähtöisin, Paananen sanoo.

Hän kävi Dublinissa Irlannissa kertaamassa Ryanairin rutiineja, kun reittilentojen aloittamista valmisteltiin.

Muukin kenttähenkilökunta on ollut sitoutunutta ja pitänyt tarvittavat luvat kunnossa siltä varalta, jos niitä tarvitaan. Kun reittilennot sitten varmistuivat, juotiin kimpassa kahvit.

Viime hetken vinkkinä Paananen muistuttaa, että Ryanairin lennoille on syytä tehdä lähtöselvitys netissä jo hyvissä ajoin. Ajantasaiset matkatavaraohjeet kannattaa samalla tarkistaa.

 

 

Luetuimmat

Kommentoidut