Torniainen ja Kopra vastaavat Kouvolan kopterivaatimuksiin – Muistuttavat ministereitä kirjeellä Lappeenrannan paremmuudesta lääkärihelikopterin sijoituspaikkana

Katja Juurikko

Kansanedustaja Ari Torniainen (kesk.) ja Jukka Kopra (kok.) pitävät ilmiselvänä, että lääkärihelikopteri kuuluu Lappeenrantaan. Arkistokuva.
Kansanedustaja Ari Torniainen (kesk.) ja Jukka Kopra (kok.) pitävät ilmiselvänä, että lääkärihelikopteri kuuluu Lappeenrantaan. Arkistokuva.

Kansanedustajat Ari Torniainen (kesk.) ja Jukka Kopra (kok.) ovat lähestyneet keskeisiä ministereitä lääkärihelikopteriasiassa. Torniainen ja Kopra toteavat perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle (kesk.), pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orvolle (kok.) suuntaamassaan kirjeessä, että lääkärihelikopteri tulee ehdottomasti sijoittaa Lappeenrantaan sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Edustajat muistuttavat, että Lappeenrantaan ja Seinäjoelle sijoitettavaksi esitetyillä uusilla lääkärikoptereilla on nimenomaan tarkoitus poistaa ensihoitolääkäripäivystyksessä olevat katvealueet Suomesta. Jos kopteri sijoitettaisiin Lappeenrannan sijaan Uttiin, jäisi merkittävä osa Etelä-Karjalaa päivystyksen ulkopuolelle. He pitävät tärkeänä myös helikopterin sijaintia lähellä päivystävää sairaalaa Lappeenrannassa.

Keskustelu lääkärihelikopterin sijoittamisesta ryöpsähti liekkeihin torstaina, kun kouvolalainen kansanedustaja Markku Pakkanen (kesk.) ilmoitti Helsingin Sanomissa äänestävänsä sote-uudistusta vastaan, jos kopteri päätyy Lappeenrantaan. Myöhemmin Pakkanen kiisti yhdistäneensä kopteripäätöstä omaan äänestyskäyttäytymiseensä sote-asiassa.