Alppihiihtäjä Santeri Kiiverin vauhti kiihtyy maailmancupin ja Etelä-Korean paralympialaisten lähestyessä

Mika Strandén

Santeri Kiiverin opinnot Kuusamon lukiossa etenevät hyvää vauhtia. Maanantaina Kiiveri kävi Imatralla tekemässä etänä yhden lukiokokeen yhdessä Imatran Urheilijoiden Jesper Mansnerin kanssa. Kuusivuotiaina Joutsenon Myllymäen rinteillä tutustunut kaksikko aloitti Kuusamossa ja Rukan alppikoulussa samaan aikaan vuosi sitten.
Santeri Kiiverin opinnot Kuusamon lukiossa etenevät hyvää vauhtia. Maanantaina Kiiveri kävi Imatralla tekemässä etänä yhden lukiokokeen yhdessä Imatran Urheilijoiden Jesper Mansnerin kanssa. Kuusivuotiaina Joutsenon Myllymäen rinteillä tutustunut kaksikko aloitti Kuusamossa ja Rukan alppikoulussa samaan aikaan vuosi sitten.

Santeri Kiiverin maisemat vaihtuivat toviksi Saas-Feen jäätiköiltä syksynkirjavaan Lappeenrantaan. Paralympialaisiin valittu alppihiihtäjä on harjoituskaudella kartuttanut lumipäiviä Sveitsin Alppien korkeimpien huippujen tuntumassa.

Torstaina Helsingissä pidettävän Ski Sport Finlandin tiedotustilaisuuden vuoksi Kiiveri päätti viettää viikon kotimaisemissaan Lappeenrannassa sen sijaan, että olisi reissannut hetkeksi lukiopaikkakunnalleen Kuusamoon.

Tavoitteeni on pärjätä, mutta esimerkiksi Etelä-Koreaan en ole asettanut tarkkoja tulostavoitteita.

— Ensi viikolla lähdemme takaisin Saas-Fee’hen treenaamaan, Kiiveri kertoo.

Syksyn jäätikköleirit ovat suomalaisille alppihiihtäjille tärkeitä. Tänä syksynä Kiiveri on hyödyntänyt niitä muun muassa uusiin monoihin ja suksiin sopeutumiseen.

Omat tuntemukset ja valmentajansa Roman Rozmanin keräämä videoanalyysiaineisto ovat osoittaneet, että vaihdos on parantanut peruslaskuasentoa pujottelussa ja varsinkin suurpujottelussa. Aiempaa pidempiin eli miesten suksiin siirtyminen on tuonut myös lisävakautta laskemiseen.

Koko harjoituskausi on ollut muutenkin täydellisen ehjä.

— En ollut edes kipeänä kertaakaan koko kesänä.

Maailmancupin koroke tähtäimessä

Kiiveri aloittaa kilpailukautensa joulukuun alussa Itävallan Pitztalissa, jossa ohjelmassa on Euroopan cupin super-g.

— Saan Pitztalissa vähän tuntumaa vauhtilaskuihin ennen seuraavan viikon maailmancupin avausta St Moritzissa, jossa syöksy on ensimmäinen laji.

Saimaa Ski’n kasvatti teki läpimurtonsa kansainväliselle tasolle viime kaudella. Yhdellä sauvalla laskeva Kiiveri voitti Euroopan cupin ja oli maailmancupissa kolmesti palkintokorokkeella.

Saavutukset ruokkivat motivaatiota entisestään.

— Tavoittelen maailmancupissa podiumsijoja tälläkin kaudella, ja nyt jostain muustakin lajista kuin pujottelusta.

Kiiveri tiedostaa, että aika on hänen puolellaan. Viime kauden maailmancupin kärkikuusikon keski-ikä oli 25 vuotta. Kiiveri oli kokonaispisteissä 13:s.

— Tavoitteeni on pärjätä, mutta esimerkiksi Etelä-Koreaan en ole asettanut tarkkoja tulostavoitteita. Ne ovat kuitenkin ensimmäiset paralympialaiseni.

Tekniikasta vauhtiin

Suomen varsin lyhyet rinteet koulivat perinteisesti alppihiihtäjiä tekniikkalajeihin, jotka ovat Kiiverinkin vahvuus. Silti viime maaliskuun hyvät sijoitukset Pyeongchangin esikisojen super-g:ssä kertoivat, että lappeenrantalaisen alati kehittyvät ominaisuudet sopivat yhä paremmin myös vauhtilajeihin.

Kärkisijojen tavoittelu super-g:ssä on Kiiverille mahdollista nimenomaan teknisimmillä radoilla. Syöksylasku on sitten vielä erikseen.

— Perussyöksylaskijathan ovat isokokoisia. Pitäisi painaa se sata kiloa, että siinä voisi oikeasti pärjätä.

Tulevan arvokisanäyttämön tienoo ja itse kisarinne ovat nyt tutut, joten paralympialaisissa energian voi keskittää vain laskemiseen.

— Pystyn lähtemään sinne hyvillä mielin.

Paralympiarinne on varsin tekninen.

— Suurpujotteluun se on ehkä hieman loiva, mutta tasaisilla kohdilla pystyy silti ottamaan hyvin eroa.

Kiiverin kilpailukauden perusrunko on suunniteltu ensi vuoden huhtikuulle asti. Sen pidemmälle tarkkoja suunnitelmia ei ole tehty, mutta aikomus osallistua Euroopan cupin finaaleihin maaliskuun lopussa tukee myös tulevaisuutta.

— Seuraavan kauden maailmanmestaruuskisat järjestetään juuri Obersaxenissa.

Ensi viikolla alkavan uuden Sveitsin-leirin jälkeen Rukan alppikoululaisia odottavat fyysiset testit Rovaniemellä. Viikkoa myöhemmin Kiiveri suuntaa alppihiihdon maailmancupin osakilpailuun Leville.

— Ainakin työhommiin menen sinne, jos ei muuta.

Huippuvalmentaja Lappeenrannassa

Santeri Kiiverin kesäkauden harjoittelun sisältöön ja rytmitykseen tuli tänä vuonna uusia mausteita. Niiden taustalla oli Kiiverin uusi fysiikkavalmentaja Jonathan McPhail, joka on toiminut vuoden alusta Rukan alppikoulun fyysisen valmennuksen asiantuntijana.

— Keväällä soitin hänelle ja kysyin, haluaisiko hän tehdä minulle harjoitusohjelmat kesäksi. Kerroin, että saisin täältä Lappeenrannasta kyllä jonkun valvomaan harjoituksiani, Kiiveri kertoo.

Valmentajalla oli parempi ehdotus. McPhail vastasi, että hän voi tulla itse valmentamaan Kiiveriä kuukaudeksi Lappeenrantaan ennen kuin työt Rukalla jatkuvat lukuvuoden alkaessa.

Näin myös kävi. Kiiveri treenasi kerran päivässä aiemman kahden kerran sijaan.

— Harjoitus kuitenkin tehtiin entistä laadukkaammin ja joskus välillä vähän pidempänä kuin ennen, jolloin pidin pidempiä taukoja. Se toimi tosi hyvin.

Treenin painopisteitä ovat olleet alppihiihtäjän tärkeimmät työkalut, eli keskivartalo ja jalat, joskin myös yläkropan treeniä on ollut enemmän kuin ennen. Voima tarttuu lukiolaiseen luonnollisesti hyvin, mutta se on vain yksi osa kokonaisuutta.

Kiiveri laskee kaikkia alppihiihtolajeja, mikä vaatii kropalta hyvin monipuolisia ominaisuuksia: voimaa, anaerobista ja aerobista kestävyyttä, koordinaatiota, ketteryyttä, tasapainoa ja notkeutta.

— On ollut välillä aika tiukkojakin settejä, kun pyrimme parantamaan maitohapon sietokykyä. Olen tehnyt viimeiset kolme vuotta samoja testejä, joiden tulokset ovat menneet tosi paljon eteenpäin. Varsinkin juuri haponsietokyky.

Anssi Silvennoinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.