Mustikkasadosta odotettavissa heikohko — Puolukan tilanne näyttää lupaavammalta

Viime kesien poikkeukselliset säät vaikuttavat mustikan tämän vuoden satoon.

Minna Mänttäri

Mustikkasadosta odotetaan heikohkoa.
Mustikkasadosta odotetaan heikohkoa.

Kuluva kesä on ollut säiden puolesta tavanomainen marjasadon onnistumisen kannalta. Näin toteaa Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkija Outi Manninen. Heinäkuun alun viileämpi jakso saattaa kuitenkin vaikuttaa marjojen kypsymiseen.

Mustikkasadosta näyttäisi tänä kesänä tulevan heikohko, sillä kukinta ei onnistunut parhaalla tavalla. Manninen arvioi, että kahden edelliskesän poikkeukselliset säät vaikuttavan tämän vuoden satoon.

— Kaksi kesää sitten oli kylmää, ja viime kesänä taas todella kuivaa ja kuumaa. Viime vuoden kuivuus on vaikuttanut varmasti siihen, ettei mustikka jaksanut kukkia tänä kesänä.

Mannisen mukaan Kaakkois-Suomessa mustikkaa alkaa kuitenkin pian olla poimittavissa.

— Jos tarvitsee vaikka piirakkatarpeisiin litran tai pari, niin sen varmaan metsästä jo nyt saa, Manninen toteaa.

Puolukan tilanne näyttää Mannisen mukaan kuitenkin lupaavammalta. Kukinta alkoi Luken mukaan Etelä-Suomessa kesäkuun alkupuolella, ja Keski-Suomessa noin viikko sen jälkeen. Puolukan kukinta on onnistunut kohtalaisesti. Puolukkasadon ennuste tarkentuu kuitenkin vielä keruukauden edetessä.

— Viime vuoden kuivuus on vaikuttanut varmasti siihen, ettei mustikka jaksanut kukkia tänä kesänä. — Outi Manninen

Hillan kukinta on puolestaan onnistunut kohtalaisesti tai jopa hyvin joillain alueilla. Manninen arvioi, että Etelä-Karjalan suunnalla hilla on vielä raakileina, mutta kypsiäkin marjoja saattaa jo jossakin olla.

Mannisen mukaan marjasadot kaipaisivat nyt etenkin lämmintä ilmaa.

— Optimaalisinta olisi, että päivisin olisi lämmin ja paistaisi aurinko. Öisin saisi sitten sadella vähän vettä, niin marjat pääsisivät kypsymään hyvin.

Kommentoidut