Aurinkosähköjärjestelmiä myyvien ovelta ovelle -kauppiaiden hinnoissa jopa puolet liikaa

Kimmo Seppälä

Paikan valinnalla pystyy vaikuttamaan paljon siihen, minkälainen aurinkopaneelien tuotto on. Paneelit kannattaa rakentaa esteettömään maastoon, esimerkiksi rantaan telineiden päälle.
Paikan valinnalla pystyy vaikuttamaan paljon siihen, minkälainen aurinkopaneelien tuotto on. Paneelit kannattaa rakentaa esteettömään maastoon, esimerkiksi rantaan telineiden päälle.

Kiivaasti kasvava aurinkopaneelikauppa on saanut liikkeelle myös ovelta ovelle -kauppiaat. Tyyliin kuuluvat vaatimus nopeasta päätöksestä ja kovat hinnat.

— Alalle on tullut pölynimurikauppiaita muistuttava myyjä, joka yrittää kaupata ylihinnoiteltuja aurinkosähköjärjestelmiä kotimyyntinä varsin aggressiivisella myyntitaktiikalla, aurinkopaneelijärjestelmien asiantuntija Vesa-Matti Puro kertoo.

Hänen arvionsa mukaan kyse on yhdestä toimijasta, joka on toiminut kahden eri osakeyhtiön nimissä ympäri Suomen.

Homma toimii niin, että postilaatikosta löytyy ilmoitus, jossa kerrotaan aurinkopaneelimyynnistä alueella. Ihmisiä pyydetään ottamaan yhteyttä tai heille soitetaan, ja myyjä haluaa tulla käymään.

— Kaupat yritetään tehdä heti niin, että hintatasosta tietämätöntä päästään vetämään höplästä. Iso hinta ei ole laiton, mutta hinnoittelu tuntuu asiantuntijasta järjettömältä.

Puron mukaan kymmenestä paneelista on voitu pyytää 10 000 euroa. Oikeasti noin 2,5 kilowatin järjestelmän pitäisi asennettuna maksaa noin 5 000 euroa.

— Nyrkkisääntö on, että hyvälaatuinen systeemi maksaa asennettuna alle kaksi euroa/watti. Halvemmallakin luultavasti saa, kun pyytää tarjouksia.

Asennuksessa puhkottiin aluskate

Muitakin ongelmia on Puron mukaan ollut.

— Yhdessä kohteessa myyty järjestelmä oli asennettu valmistajan asennusohjeen vastaisesti. Asiakkaan katto pilattiin, kun aluskate oli puhkottu.

Väärinasennus on voinut johtua siitä, että järjestelmän myynyt firma käytti asennustöissä paikallista asennusfirmaa, jolla ei ollut osaamista tai kokemusta, tai joka ei saanut kunnon ohjeistusta.

Asennusvirhe oli Puron mukaan yksittäinen tapaus, mutta hintaongelmia on ollut enemmän.

Kuluttajan kannattaa Puron mukaan etsiä yrityksiä, jotka ovat olleet alalla pidempään tai jotka toimivat hyvämaineisen yrityksen kanssa yhteistyössä.

Moni tutustuukin aiheeseen etukäteen, tutkii hintatason ja pystyy tekemään erilaisia teknisiä kysymyksiä. Jos myyjä ei pysty vastaamaan kysymyksiin, kannattaa epäillä.

Myynti räjähti käsiin

Puro lähti aurinkopaneelialalle neljä vuotta sitten harrastuksesta, ja lopulta siitä muodostui elanto. Hänellä on netissä aurinkosähköstä kiinnostuneille neuvontasivusto aurinkovirta.fi.

— Sivuillani olen keskittynyt tiedon jakoon erityisesti sellaisille henkilöille, jotka rakentavat itse talonsa ja haluavat tehdä aurinkosähköjärjestelmän asentamisessa ne työt, mitkä maallikolle on sallittu. Se vaatii hyvin paljon perehtymistä.

Tavallisen ihmisen, joka ei halua perehtyä aiheeseen, kannatta Puron mukaan hankkia järjestelmät valmiiksi asennettuna.

Neuvonnan ohella Puro hoitaa aurinkopaneelien yhteistilauksia.

— Aurinkosähköjärjestelmien myynti on suorastaan räjähtänyt käsiin neljän vuoden aikana. Kasvua on ollut varmasti yli sata prosenttia joka vuosi neljän vuoden aikana.

Samaan aikaan paneelien hinnat ovat laskeneet selvästi. Laadusta ei Puron mukaan kannata kuitenkaan tinkiä.

— Kannattaa hankkia parasta, mitä rahalla saa ja tehdä asennus kunnolla. Järjestelmillä on parhaimmillaan 20—30 tai jopa 40 vuoden käyttöikä, ja ne toimivat ilman suurempaa vuosittaista huoltoa.

Helena Rissanen