Venäjän media: Ryanair kiinnostunut Pietarista — Jos halpalentoyhtiöt aloittaisivat lennot Pietariin, se näkyisi Lappeenrannan kentällä

Pienuus ja ketteryys ovat Lappeenrannan etuja.

Mika Strandén

Ryanairin Lappeenrannan-lennoilla on paljon venäläisiä matkustajia. Kuvituskuva.
Ryanairin Lappeenrannan-lennoilla on paljon venäläisiä matkustajia. Kuvituskuva.

Venäläisissä viestimissä on uutisoitu Ryanairin, Easy Jetin ja Wizz Airin olevan kiinnostuneita lentojen aloittamisesta Pietarin Pulkovon kentälle.

Jos Ryanair tai muut halpalentoyhtiöt aloittaisivat lennot Pietarin Pulkovoon, se näkyisi Lappeenrannan lentokentällä, sanoo johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP-yhtiöstä. Mäntynen on erikoistunut liikenne- ja kuljetustekniikkaan.

Lappeenrannan lentokentälle venäläiset asiakkaat ovat olleet tärkeitä. Tämän vuoden huhti—toukokuussa Ryanairin lennoilla puolet matkustajista oli venäläisiä, 30 prosenttia suomalaisia ja 20 prosenttia muista maista, lentoaseman toimitusjohtaja Eija Joro kertoi heinäkuussa.

Jos halpojen lentojen tarjonta Pietarissa paranee, Lappeenrannan pienuus ja ketteryys voi olla etu suureen ja ruuhkaiseen Pulkovoon verrattuna.

— Lähdetäänkö pienelle kentälle, jonne on pitkä matka, mutta jossa kaikki on sujuvaa. Vai mennäänkö lähelle ja jonotellaan ruuhkissa, Mäntynen selittää.

Toisaalta ihmiset ovat valmiita matkustamaan pitkiäkin matkoja edullisten lentojen vuoksi. Tampere oli ennen Lappeenrantaa Ryanairin Suomen pääkenttä.

— Muistan elävästi, että Pietaria myöten tuli matkustajia Tampereelle. Se kertoo siitä, että ihmiset tulevat hirveän kaukaa halvan lentolipun perässä, Mäntynen toteaa.

Lappeenrannan kentän kannalta on olennaista, miten paljon Etelä-Karjala ja naapurimaakunnat saavat houkuteltua matkustajia Euroopasta.

— Matkailun voima Saimaan alueella on suuri. Väitän, että vain osa siitä potentiaalista on hyödynnetty, Mäntynen sanoo.

Lappeenranta on kilpailukykyinen

Suomen EU-jäsenyys ja Pietarin läheisyys ovat Lappeenrannan kentän vahvuuksia, Saimaan lentoasemasäätiön toimitusjohtaja ja Lappeenrannan kaupungin strategiajohtaja Markus Lankinen sanoo.

— Euroopan unionissa vallitsee Open skies -politiikka, mikä mahdollistaa sen, että kaikkien eurooppalaisten lentoyhtiöiden lennot voivat lähteä mistä EU-maasta tahansa ja laskeutua mihin EU-maahan tahansa.

Tähän asti Venäjän lentokentille reittien avaaminen ei ole niin helppoa eurooppalaisille lentoyhtiöille niin helppoa kuin Euroopan Unionin sisällä.

Lankinenkin huomauttaa Pulkovon kentän ruuhkaisuudesta. Pietari on suurkaupunki, mutta Pulkovo on sen ainoa lentokenttä.

Lankinen arvelee, että vaikka halpalentoyhtiöt alkaisivat lentää Pietarin Pulkovoon Lappeenrannan kenttä pysyisi kilpailukykyisenä.

— Jos siihen tulisi muutoksia, Lappeenranta olisi kilpailukykyisenä ja ketteränä toimijana kykeneväinen toimimaan myös pitkällä aikavälillä myös siinä tilanteessa, että halpalentoyhtiöt operoisivat suoraan Pulkovoon.

Etelä-Saimaa ei saanut Ryanairilta kommenttia asiasta. Ryanairin edustaja kertoi uutistoimisto Tassille, ettei yhtiö kommentoi huhuja tai spekulaatioita.